Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Žiadnych šesť osôb: Pre omše platia do stredy pravidlá ako doteraz, odkazuje cirkev

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pre sväté omše platia do stredy 14. októbra tie isté pravidlá ako doteraz. Nevzťahuje sa na nich zákaz zhromažďovania skupín nad šesť osôb, ktorý platí od utorka. Informoval o tom hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara.

"Ohľadom otázky, či sa od utorka zákaz zhromažďovania nad šesť osôb vzťahuje aj na bohoslužby, KBS kontaktovala Úrad verejného zdravotníctva. Dostali sme odpoveď, že tento zákaz sa na verejné bohoslužby nevzťahuje," uviedol Kramara. Omše podľa jeho slov budú úplne prerušené od štvrtka 15. októbra. "Dovtedy, teda v utorok aj v stredu pre bohoslužby platia doterajšie pravidlá," ozrejmil hovorca KBS.

Pohreby, krsty a sobáše sa budú môcť vykonávať aj po dátume 15. októbra, avšak s obmedzeným počtom účastníkov. Bude pre ne platiť pravidlo jedna osoba na 15 štvorcových metrov v interiéri. V exteriéri sa podľa KBS počet neobmedzuje, zostane však povinnosť zachovať dvojmetrové rozstupy.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Po oznámení plošného zákazu biskupi napísali predsedovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽANO) list. Vyjadrujú mu v ňom podporu v zápase proti šíreniu pandémie, aj to, že je samozrejmé, že cirkev nariadenia štátu poslúchne.

"Biskupi sú však zároveň presvedčení, že plošné zákazy bohoslužieb, ktoré šírenie nákazy nespôsobujú, žiadaný účinok v boji proti nákaze neprinesú," tvrdí Kramara. Veriacich podľa biskupov pripravia o jedinečný zdroj duchovného života a sviatostnej posily. "Prosia ho preto ešte raz o zváženie vydaného plošného zákazu," uzavrel Kramara.

Viac o téme: PandémiaOmšaKoronavírusKonferencia biskupov SlovenskaCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu