Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kotleba očakával oslobodzujúci rozsudok: Podľa prokurátora si zaslúžil nepodmienečný trest

Predseda ĽSNS Marian Kotleba očakával na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) oslobodzujúci rozsudok. Zobraziť galériu (5)
Predseda ĽSNS Marian Kotleba očakával na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) oslobodzujúci rozsudok. (Zdroj: TASR/Ivan Kríž)

PEZINOK - Predseda ĽSNS Marian Kotleba v kauze kontroverzných šekov na sumu 1488 očakával na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (ŠTS) oslobodzujúci rozsudok.

Uviedol to po opustení súdnej siene. "Samozrejme, nemôžem povedať, že som nadšený, pretože som čakal oslobodenie. Z odôvodnenia rozsudku je jasne vidno, že rozsudok bol napísaný vopred, že rozsudok dnes nebol tvorený, že to jednoducho bola pripravená vec," zareagoval Kotleba, ktorého samosudkyňa odsúdila na štyri roky a štyri mesiace so zaradením do Ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Podľa jeho presvedčenia z odôvodnenia rozsudku bolo vidno, že sudkyňa nezobrala do úvahy ani jeden argument jeho obhajoby. Okrem tých, ktoré zamietla, podľa slov Kotlebu absolútne nezákonne a bez akéhokoľvek oprávnenia. Zároveň aj tých, ktoré nechala, aby sa vykonali, ani jeden nezobrala do úvahy.

"Zjavne mi vychádza, že tam bola nejaká politická objednávka, ktorá povedala, že už sa to musí nejako skončiť, už sa to musí nejako vyriešiť a už toho Kotlebu treba vybaviť," domnieva sa Kotleba. Dodal, že dôvodov na odvolanie na Najvyšší súd SR je podľa jeho obhajoby veľa. "Jednoducho počkáme si na písomné odôvodnenie rozsudku a potom sa budeme k tomu stavať nejakým spôsobom," povedal predseda ĽSNS.

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Kotleba si zaslúžil nepodmienečný trest

Predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorého v pondelok samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) Ružena Sabová odsúdila v prípade kontroverzných šekov na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody, si zaslúžil takýto nepodmienečný trest. Myslí si to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz.

"Konečne sa Slovenská republika dočkala rozsudku voči vrcholným predstaviteľom extrémizmu alebo vrcholnému predstaviteľovi extrémizmu na Slovensku. Pán Kotleba si zaslúžil nepodmienečný trest odňatia slobody, ktorý bol súdom uložený," zdôraznil prokurátor. Pondelkový verdikt je podľa jeho slov odkazom pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí na Slovensku, že súdy a prokuratúra sa zastanú ľudí, ktorí sú obeťami extrémizmu, násilia, rasovej nenávisti, fašizmu a neonacizmu.

"Podľa mňa rozhodli viaceré skutočnosti. Sudkyňa spomenula najmä to, že pociťuje tiež, že osoby, ktorým boli odovzdané sumy 1488, boli zneužité, dotiahnuté na dané podujatie. Ako to označoval prokurátor, išlo v podstate o cynický a zbytočný krok. Teda nešlo o odovzdanie pomoci a sumy, ale išlo vyslovene o zneužitie ľudí na propagáciu zvrátených fašistických a nacistických myšlienok," dodal Honz.

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

IĽP víta rozsudok, vyzýva na rozpustenie ĽSNS

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) víta pondelkové (12. 10.) rozhodnutie samosudkyne Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktorá uznala predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Generálnu prokuratúru (GP) SR vyzýva, aby požiadala o rozpustenie ĽSNS.

"Tento rozsudok je potvrdením toho, čo sme my, ale aj iné organizácie a aktivisti hovorili už celé roky - Marian Kotleba je neonacista. Dúfam, že Najvyšší súd toto rozhodnutie potvrdí a Marian Kotleba sa namiesto parlamentu ocitne v nápravno-výchovnom zariadení. V jeho prípade som síce voči náprave skeptický, no pre mnohých by to mohol byť budíček o tom, aká to je strana a ideológia," komentoval riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Pokračuje hlavné pojednávanie s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Inštitút tvrdí, že ako prvý po voľbách v roku 2016 požiadal GP SR, aby vypracovala podanie na Najvyšší súd o rozpustenie strany ĽSNS. Za túto žiadosť vyzbierala v online petícii viac ako 30.000 podpisov. Programová riaditeľka IĽP Alena Krempaská doplnila, že po Milanovi Mazurekovi je Marian Kotleba už druhým poslancom ĽSNS, ktorý bol počas výkonu poslaneckého mandátu odsúdený za úmyselné konanie, ktoré je možné dať do súvislosti s neonacistickou alebo fašistickou ideológiou. Dôkazná situácia je preto podľa jej slov iná a podstatne lepšia ako v roku 2018, keď GP SR vypracovala svoje prvé podanie na Najvyšší súd SR.

"Vyzývame teda GP SR, aby bezodkladne takéto podanie vypracovala znova a zahrnula doň všetky nové skutočnosti. Pokiaľ bol Marian Kotleba uznaný za vinného za neonacistickú symboliku, strana Kotlebovci-ĽSNS je mimo akúkoľvek pochybnosť hnutím, ktoré smeruje k potláčaniu ľudských práv a k podnecovaniu nenávisti voči menšinám," uzavrela.

Bučková: Rozsudok voči Kotlebovi je jediným spravodlivým rozhodnutím

Rozsudok Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade kontroverzných šekov Mariana Kotlebu na sumu 1488 eur je jediným spravodlivým rozhodnutím. Zároveň je zadosťučinením pre všetkých, z ktorých sa svojimi nenávistnými prejavmi a správaním snaží Kotleba urobiť občanov druhej kategórie. Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Andrea Bučková to uviedla na sociálnej sieti v reakcii na pondelkový (12. 10.) verdikt ŠTS, ktorý zatiaľ nie je právoplatný.

Kotleba očakával oslobodzujúci rozsudok:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Fašizmus, extrémizmus a používanie nacistických symbolov, aj keď ho akokoľvek „zakryjete“, v našej spoločnosti podľa splnomocnenkyne nemá miesto. "Našou snahou bude, aby ani extrémistické politické strany nemali v našej spoločnosti miesto. Marianovi Kotlebovi sudkyňa včera ukázala, kde je miesto pre neho a pre všetkých, ktorí podporujú jeho názory," komentovala Bučková.

Viac o téme: RozsudokSúd BratislavaĽSNSMarian KotlebaKontroverzné šeky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu