Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo zdravotníctva nerokuje s Ruskom o dodávkach favipiraviru na Slovensko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR v súvislosti s novým druhom koronavírusu nerokuje s Ruskom ani iným výrobcom o dodávkach favipiraviru na Slovensko. Uviedla to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Reagovala tak na medializované informácie, podľa ktorých by mal Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho partnerská spoločnosť ChemRar dodať liek Avifavir do 17 krajín vrátane Slovenska. "Podľa informácií ministerstva zdravotníctva uvedený liek nie je registrovaný v Európskej únii. Doposiaľ má limitované údaje o účinnosti, a to len pre pacientov s miernym priebehom ochorenia COVID-19, ktorí nevyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu," poznamenala Eliášová. Liek s účinnou látkou favipiravir vyrába viacero výrobcov.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Agentúra Reuters vo štvrtok informovala, že Ruský fond priamych investícií (RFPI) a jeho partnerská spoločnosť ChemRar dodajú svoj liek Avifavir proti chorobe COVID-19 ďalším 17 krajinám, medzi nimi je aj Slovensko. Avifavir získal súhlas ruského ministerstva zdravotníctva v máji a je založený na favipiravire, ktorý bol vyvinutý v Japonsku, kde je široko používaný ako základ na liečbu vírusov. Klinické štúdie v Japonsku a Rusku potvrdili účinnosť týchto liekov, tvrdí RFPI.

Viac o téme: VakcínaRuskoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu