Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lukašenko podľa Korčoka nemá oprávnenie stáť na čele krajiny

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Alexandr Lukašenko, ktorý sa v stredu oficiálne ujal svojho šiesteho funkčného obdobia v úrade bieloruského prezidenta, nemá oprávnenie na to, aby stál na čele svojej krajiny. Uviedol to na Twitteri minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok.

"Je zodpovedný za prezidentské voľby v Bielorusku, ktoré neboli slobodné a ani spravodlivé," uviedol Korčok a dodal, že Slovensko stojí pri občanoch Bieloruska. Lukašenkova inauguračná ceremónia sa uskutočnila v Paláci nezávislosti v hlavnom meste Minsk, uviedla bieloruská štátna tlačová agentúra Belta.

Nezávislé spravodajské médiá predtým informovali, že ulice v Minsku boli uzatvorené, pretože metropolou prechádzala Lukašenkova kolóna vládnych automobilov. Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta.

Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, v nich podľa oficiálnych výsledkov získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo jeho hlavnú súperku a súčasnú líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú podporilo desať percent voličov. Volebná účasť dosiahla 84,3 percenta.

Po zverejnení výsledkov vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré stále pretrvávajú. Európsky parlament prijal uznesenie o situácii v Bielorusku, v ktorom neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb a odsudzuje bieloruské orgány za násilné potlačenie pokojných protestov.

Viac o téme: PrezidentAlexandr LukašenkoIvan KorčokBielrousko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu