Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KAUZA BAŠTERNÁK Ďalšie trestné oznámenie! Podozrenie z marenia konania aj zneužívanie právomocí

Ladislav Bašternák na súde Zobraziť galériu (2)
Ladislav Bašternák na súde (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Okresný úrad Bratislava podal na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie v súvislosti s priebehom konkurzu na majetok odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka.

Trestné oznámenie sa týka podozrenia zo spáchania trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, marenia konkurzného konania, poškodzovania veriteľa, zneužívania právomocí a marenia úlohy verejným činiteľom. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Ďalší výsmech v kauze Bašternák! Správkyňa tajila informácie o prepadnutom majetku

"V súvislosti s priebehom konkurzu na majetok odsúdeného Ladislava Bašternáka podal Okresný úrad v Bratislave na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestných činov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, marenia konkurzného konania, poškodzovania veriteľa, zneužívania právomocí a marenia úlohy verejným činiteľom. Podľa okresného úradu s majetkom L. Bašternáka v dočasnej správe OÚ Bratislava, bolo bývalým vedením úradu nakladané spôsobom, ktorým bol prinajmenšom sčasti zmarený alebo podstatne sťažený výkon trestu prepadnutia majetku," informuje Túrosová. 

Po posúdení situácie s priebehom konkurzu sa vedenie ministerstva vnútra rozhodlo využiť externé právne služby. V júni Okresný súd Bratislava I. zablokoval majetok Bašternáka, ktorý bol sporne prevedený na jeho príbuzných a ďalšie osoby a zakázal s ním akékoľvek nakladanie. Stotožnil sa tak s názorom právneho zástupcu štátu v tejto kauze, podľa ktorého má štát v konkurznom konaní postavenie veriteľa a má právo odporovať vykonaným právnym úkonom úpadcu, v tomto prípade odsúdeného Ladislava Bašternáka. 

"Vtedajšia správkyňa JUDr. Lenka Ivanová napriek počiatočnému prísľubu odporovacie žaloby nikdy nepodala s odôvodnením, že v priebehu konkurzu neboli splnené hmotnoprávne podmienky na uplatnenie odporovacieho práva.  Keďže postoj správkyne bol na základe verdiktu súdu v rozpore s jej zákonnou povinnosťou obhajovať záujmy veriteľov s odbornou starostlivosťou, Okresný úrad v Bratislave ešte 15. júna navrhol súdu jej odvolanie a zároveň ustanovenie nového správcu konkurznej podstaty," dodala Túrosová. Novým správcom je JUDr. Martin Sečanský, súd ho ustanovil 28. augusta 2020.

Majetok prepísal na ženu

Ladislava Bašternáka okresný súd v prípade neoprávnených vratiek DPH za dva milióny eur neprávoplatne odsúdil ešte 7. novembra 2018. Podnikateľovi vymerali päťročný trest. V marci minulého roka Krajský súd v Bratislave rozhodol, že Bašternákovi prepadne aj majetok, v tom čase však vlastnil už len spoločnosť N-Bonaparte, ktorá predávala byty v známom luxusnom komplexe Bonaparte, kde mal byt aj bývalý premiér Robert Fico.

KAUZA BAŠTERNÁK Ďalšie trestné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Braňo Bibel)

Kompletný majetok, ktorý Bašternák postupne daroval či oficiálne predal jemu blízkym osobám, nie je dodnes úplný, no médiá postupne zmapovali množstvo nehnuteľností či iného majetku, ktorý prebrali noví majitelia. Jednou z nich je aj Bašternákova manželka Tatiana, ktorý dostala do daru vilu s pozemkami pri Slavíne, chatu na Donovaloch, viacero motoriek, štvorkoliek či auto. Nič z toho sa v konkurze neobjavilo.

Po vyhlásení konkurzu okamžite splatila najväčší manželov dlh, a to hypotéku v Slovenskej sporiteľni na okázalý dom. Naraz vyplatila dlh vyše pol milióna eur. Uzavrela aj susedský spor s Milanom Kňažkom. Krátko pred prvým rozsudkom dostala Bašternáková od manžela aj dva byty v komplexe Bonaparte a viacero garáží, tie však už nevlastní.

Viac o téme: MajetokKonkurzTrestné oznámenieSúd Ladislav bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu