Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Minister školstva Gröhling tvrdí, že začiatok školského roka bude iný: Poukázal aj na zmeny

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Začiatok nového školského roka 2020/2021 bude iný ako tie predošlé, dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Vo svojom príhovore k začiatku školského roka to na novom informačno-vzdelávacom portáli rezortu školstva EDU TV uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Zároveň poukázal na zmeny, ktoré plánuje v školstve zrealizovať.

Minister upriamil pozornosť na nosenie rúšok v školách, ktoré podľa neho síce nie je pohodlné, ale "robíme to všetci pre seba, svoje okolie, kamarátov, rodinu a dbáme tak na zdravie nás všetkých". Zároveň poďakoval učiteľom a zamestnancom škôl za to, ako toto obdobie zvládli a ako ho zvládajú aj naďalej. Učitelia sú podľa neho tí, ktorí majú usmerňovať mladých ľudí a zároveň formujú spoločnosť. "Budem sa snažiť s celým tímom, aby sa začalo zlepšovať vaše postavenie, vnímanie v spoločnosti, ale aj ohodnotenie, a to nemyslím iba to finančné. Na ministerstve sa zároveň budeme snažiť približovať k modernému školstvu," prisľúbil šéf rezortu školstva.

V príhovore uviedol, že sa na ministerstve budú snažiť, aby bolo v školách lepšie vybavenie či menej byrokracie. "Spoločne so samosprávami sa chceme postarať o najmenších a zvýšiť počet miest v materských školách, podporiť v nich debarierizáciu a pomôcť tak aj rodičom," povedal. Na základných a stredných školách plánujú rozširovať trh s učebnicami a zjednodušiť ich objednávanie, posilniť chcú aj podporné tímy. "Chceme, aby rodičia vnímali hodnotenie viac ako len číslo. Možno sa niektorí budú viac učiť doma, iní si možno vyberú viac jazykov alebo matematiky. Máme víziu mať zo škôl také prostredie, v ktorom by sme boli všetci radi a spolu, bez rozdielov," poznamenal minister. 

Zefektívniť plánujú aj stredné školy. V oblasti vysokých škôl sa minister chce pozrieť na ich skvalitnenie či nastavenie nového spôsobu financovania i lepšiu podporu výskumu a inovácií. Podporovať chce vedcov, bádateľov, ale aj športové talenty. "Myslím si, že mať moderné školy znamená aj väčšiu digitalizáciu v školstve, dostať na školy digitálne technológie, dobré pripojenie na internet a aj potrebný personál, ktorý sa o to postará. Aby ste ako žiaci mohli robiť skúšky online, aby ste mohli využívať digitálne učebnice a mať aj ľahšie tašky," povedal minister.

Ako dodal, tak ako sa mení svet, sa musí meniť a modernizovať aj školstvo. Minister poukázal na to, že vzdelanie je dôležité. Dúfa, že do nového školského roka vykročia všetci správnou nohou. "Vás v škole aj nás na ministerstve čaká ešte cesta výziev, ale som presvedčený, že to spoločne všetci zvládneme," uzavrel minister.

Gröhlinga teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok semestra

Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga (SaS) teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok zimného semestra nového akademického roka 2020/2021 na neskôr. Uviedol to po tom, čo univerzity vyzval, aby sa im vyučovanie začalo 28. septembra.

Gröhling tvrdí, že rezort školstva rýchlo zareagoval na vývoj situácie s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, a preto pristúpil k tejto výzve. "Vysoké školy už mali nastavené určité procesy. Takže najmä veľké vysoké školy neboli schopné na túto výzvu zareagovať," uviedol minister. Teší ho fakt, že školy, ktoré tú možnosť mali, tak začiatok semestra posunuli. Zo zistení medzi univerzitami vyplýva, že viacero z nich začne zimný semester o týždeň skôr, teda 21. septembra. 

Viac o téme: ZmenyMinisterstvo školstvaPandémiaZačiatokŠkolský rokKoronavírusBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu