Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kollár: Prijatie Ústavy bol nepochybne zlomový okamih slovenských dejín

(Zdroj: Topky:Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Prijatie Ústavy SR bol nepochybne zlomový okamih moderných slovenských dejín. Pri príležitosti Dňa ústavy SR to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina).

Originál základného zákona štátu chcel v tento sviatočný deň vystaviť pre návštevníkov dňa otvorených dverí v parlamente. Pre hrozbu šírenia ochorenia COVID-19 sa však toto podujatie podľa Kollára nemohlo uskutočniť. "Som presvedčený, že budúci rok sa náš život vráti do normálnych koľají a vy si na vlastné oči vychutnáte pohľad nielen na originálnu ústavu, ale aj na ďalšie vzácne dokumenty, cenné listiny či pozoruhodné historické exponáty, ktoré sa za parlamentnými múrmi ukrývajú," avizuje verejnosti šéf parlamentu.

Slovensko si v utorok podľa neho pripomína veľký sviatok štátnosti. Ústava SR má totiž 28 rokov a jej prijatím v sále historickej budovy Slovenskej národnej rady na Župnom námestí v centre Bratislavy sa podľa Kollára 1. septembra 1992 písala história. Predseda NR SR priblížil, že originál Ústavy SR má mohutný obal z drevených dosiek, ktoré sú potiahnuté hnedou kožou. Na prednej doske je štátny znak Slovenskej republiky a pod ním nadpis Ústava Slovenskej republiky s masívnymi písmenami z mosadzného kovu. "Vnútrajšok je chránený pečaťou Slovenskej národnej rady a slovenskou trikolórou. Prvopis ústavy je vyhotovený na ručne robenom papieri. Text je kolektívnym dielom. Umelecká knižná väzba je však prácou jediného človeka - reštaurátora Ivana Galamboša," napísal na sociálnej sieti Kollár.

Z trezoru vyberajú zamestnanci parlamentu originál Ústavy SR len vo výnimočných situáciách. Už takmer tri desiatky rokov naň v rokovacej sále skladajú sľub poslanci a parlamentné priestory opúšťa iba počas prezidentských inaugurácií.

Viac o téme: ZákonústavaDejinyBoris Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu