Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Košania: Nie sme duchovia!

„Nie sme duchovia! Žijeme!“ hovoria košovskí škôlkari. Zobraziť galériu (3)
„Nie sme duchovia! Žijeme!“ hovoria košovskí škôlkari. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠ - Dedina duchov žije! Obec Koš (okr. Prievidza), ktorá je následkom vysťahovania väčšej jej časti takto prezývaná, sa rozrastá. Po tom, čo v 80. rokoch minulého storočia museli pre ťažbu uhlia tri štvrtiny ľudí odísť, sa do dediny sťahujú noví obyvatelia. O život obce bojuje aj starosta. Ten totiž nariadil, že prisťahovalci musia svoje deti prihlásiť do miestnej školy! Výnimku majú len mimoriadne nadané deti.

„Z pôvodných 3 300 ludí zostalo v Koši po sťahovaní iba 730. Teraz ich tu žije až 1 060 a stále sa rozrastáme,“ teší sa starosta Koša Štefan Závadinka. Na hornom konci obce sa stavajú stále nové byty. „Najprv sme ich stavali pre našich občanov, teraz sa k nám sťahujú ľudia už aj zo susedných obcí, či dokonca z Prievidze,“ povedal. Z okresného mesta sa tam presťahovala aj Petra Dzuriková. „Premýšľala som nad viacerými možnosťami, kam odísť z Prievidze, ale keď som prišla do Koša, vedela som, že je to to pravé orechové,“ hovorí.

Podľa ľudí v Koši duchovia nestrašia. „Žije to tu. Aj keď je veľká časť uzavretá, horný koniec sa rozširuje,“ dodal starosta Závadinka. Obec sa pýši 160 žiakmi miestnej školy, futbalovým ihriskom, tenisovými kurtmi, fitnescentrom či golfovým ihriskom. Najväčšou pýchou je však kaplnka, ktorá patrila k starému kostolu, ktorý pre ťažbu uhlia zbúrali. Kaplnku sa podarilo presťahovať do hornej časti obce, kde teraz stojí pri novom kostole.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu