Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koš pri Prievidzi: Dedina duchov!

Takto vyzerala dedina Koš. Dnes už neexistuje. Zrovnali ju so zemou. Zobraziť galériu (3)
Takto vyzerala dedina Koš. Dnes už neexistuje. Zrovnali ju so zemou. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠ - Dedinka Koš pri Prievidzi je slovenskou raritou. Jej veľkú časť zrovnali v minulých rokoch so zemou. Pre ťažbu uhlia pod obcou zbúrali domy, krčmu, školu, sochu, kostol. Z viesky je dnes dedina duchov. Po kostole zostal len kopec, hroby na cintoríne sa rúcajú. Viacerí ľudia sa dodnes nezmierili s tým, že ich domy už neexistujú a do dediny duchov sa denne vracajú.

„Nikdy sa s tým nezmierim,“ povedal obyvateľ Koša Marián Kurbel. Ten odišiel zo zbúranej časti dedinky do druhej, ktorá dodnes stojí. „Nikdy tam nebudem doma. Preto denne celé tie roky chodím do svojho starého domu, ktorý ešte stojí v opustenej časti Koša, a tam som doma,“ dodal.

Na tomto území sa nesmie bývať, preto je časť Koša uzatvorená. Keď tu stretnete človeka, je to akoby ste sa zrazili s duchom. Ľudia zväčša navštevujú iba starý cintorín a zvyšky domov. Mnohé hroby sa však prepadávajú doslova do zeme. „Niektoré hroby padli aj o meter,“ povedal zástupca starostu obce Jaroslav Minich. Vlani časť z nich Hornonitrianske bane, ktoré pod obcou ťažia, opravili, ďalšiu časť opravia tento rok.

Väčšina Košanov sa presťahovala do Kanianky. Tej starostuje bývalý obyvateľ Koša Emil Mendel. „Koš bol kedysi jednou z najväčších slovenských obcí. Dve tretiny ľudí sa presídlili v roku 1987 do Kanianky. Prišlo ich sem asi 2 200,“ dodal E. Mendel. Z rodinných domov ľudia odišli zväčša do bytov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu