Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koalícia: SNP je silným odkazom spolupráce a symbolom boja za slobodu

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovenské národné povstanie (SNP) je výrazným míľnikom v dejinách Slovenska. Je odkazom dôležitosti spolupráce napriek rozdielom, symbolom boja za slobodu a je potrebné si ho pripomínať aj v súčasnosti, aby ani mladí ľudia nezabúdali na minulosť a aby sme sa vyvarovali hrôzam vojny v budúcnosti. V súvislosti so 76. výročím SNP to uviedli strany a hnutia vládnej koalície.

"Slovensko povstalo voči nacistickému zlu a my na tieto odvážne činy našich predkov, hodné nasledovania, nesmieme zabudnúť. Je našou morálnou povinnosťou pamätať, keď trpeli nevinní," uviedol predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že aj mladých ľudí treba viesť k poznaniu pravdy a neprekrúcať históriu.

Šéf brannobezpečnostného výboru Národnej rady SR Juraj Krúpa (OĽANO) pripomenul, že vďaka SNP už slovenský národ nemohol byť viac obviňovaný z kolaborácie s nacistickým Nemeckom. Dodal, že ozbrojené vystúpenie voči okupácii je pomerne nezvyčajným javom v histórii Slovenska. "Povstanie umožnilo Slovákom, aby si zachovali svoju štátnosť, aj keď vo veľmi obmedzenej miere," uviedol.

"Pre mňa je najdôležitejší odkaz povstania ochota trpieť, či dokonca umrieť za slobodu. To v našej histórii nebol častý jav a o to je vzácnejší. Len škoda, že v krátkom čase jednu totalitu vystriedala iná a túžba po slobode v rôznych jej podobách sa u mnohých účastníkov nikdy nenaplnila," uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

Zdôraznil potrebu pripomínať si ho aj preto, že sloboda a demokracia nie sú automatické ani garantované. Poukázal pritom na niektoré susedné krajiny. "Nebuďme naivní, aj na Slovensku máme tisícky takých, ktorí si myslia, že všakovakí vodcovia a revolucionári, ktorí zatočia s aktuálnym politickým systémom, by boli dobrou správou pre Slovensko. O to dôležitejšie je pripomínať si, prečo ľudia pred 76 rokmi na Slovensku umierali," podotkol. Aj prostredníctvom odkazu SNP by si mali mladí ľudia podľa neho uvedomiť, že vojna nie je nič abstraktné.

Za jeden z najsilnejších okamihov v dejinách Slovenska považuje SNP aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. "V povstaní sa nebojovalo proti národnosti, ale za spravodlivosť a ľudskosť. V povstaní bok po boku stáli Česi a Slováci spolu s Poliakmi, Rumunmi, Francúzmi, Rusínmi a ďalšími národmi a národnosťami. Na druhej strane barikády stála pod všetkým nánosom primitívna barbarská ideológia postavená na dehumanizácii a utrpení," skonštatovala s tým, že na výročie SNP môžeme byť hrdí.

"Slovenský národ si jasne uvedomil, na ktorej strane má stáť, teda či má podporovať ľudácky režim v spojitosti s nacizmom alebo sa prikloniť a jednoznačne podporiť demokratickú budúcnosť krajiny," uviedlo hnutie Sme rodina. Zdôraznilo, že udalosti si pripomíname aj preto, aby sa podobné problémy neopakovali v budúcnosti. "Sloboda ako taká nie je bez obetí a nepadá nám z neba. Treba za ňu vždy nejakou formou bojovať," dodalo hnutie.

Viac o téme: VýročieSNPMartin KlusKoalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu