Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

August sa skončí extrémnymi teplotami, SHMÚ vydal výstrahy: V niektorých okresoch bude ako v pekle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Posledný augustový víkend udrú horúčavy. Mimoriadne teploty sa očakávajú najmä v nedeľu, kedy sa v niektorých slovenských okresoch očakávajú až 35-stupňové teploty. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu v tejto súvislosti vydali výstrahy prvého a druhého stupňa.

Noc na dnes bola pomerne chladná

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti vyčíslil, v ktorých nížinách klesli v noci teploty pod desať stupňov Celzia. V horských dolinách sa ojedinele dostali pod 3 °C.

Ide o stanice Huty (1,9 °C), Oravská Polhora a Mlynky (2,3 °C), Novoť (2,4 °C), Dobšinská Ľadová Jaskyňa (5 °C), Vyšná Boca (2,6 °C) a Vernár (2,7 °C).

August sa skončí extrémnymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Takto chladná noc sa však v najbližšom období určite nezopakuje. „Očakávame, že noci budú mimoriadne až rekordne teplé, najmä na západe budú lokálne aj tropické (Tmin 20 °C a viac),“ prezradili meteorológovia.

V sobotu bude teplo

V brázde nízkeho tlaku vzduchu sa bude v strednej Európe vlniť studený front. Pred ním k nám bude od juhozápadu prúdiť veľmi teplý vzduch.

Noc bude jasná až polojasná. V západnej polovici Slovenska bude aj zväčšená oblačnosť a ojedinele tu hrozia prehánky, výnimočne búrky. Najnižšia nočná teplota poklesne na 15 až 9, na západe na 21 až 15 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou do 5, na západe a Orave miestami rýchlosťou aj okolo 20, 25 km/h. Nad pásmom lesa postupne udrie prudký vietor až víchrica.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Počas dňa bude jasno až polojasno, miestami bude aj zväčšená oblačnosť, najmä na západe a v Žilinskom kraji. Ojedinele sa objavia prehánky alebo búrky, aj intenzívne. Najvyššia denná teplota dovŕši 28 až 33, na krajnom západe a v Žilinskom kraji okolo 26 stupňov.

Bude teda veľmi teplo, a preto meteorológovia vydali prvostupňovú výstrahu pred vysokými teplotami. Od 12:00 do 17:00 sa 33-stupňové horúčavy očakávajú v regiónoch Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Komárno, Levice a Nové Zámky.

August sa skončí extrémnymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo 18 stupňov. Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 5 až 25, na severe ojedinele do 30 s a tu v nárazoch 45 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. Nad pásmom lesa prudký až hrozí búrlivý vietor, spočiatku až víchrica.

V nedeľu udrú horúčavy

Studený front sa bude v strednej Európe vlniť. Pred ním k nám bude od juhozápadu vrcholiť prílev veľmi teplého, pôvodom tropického vzduchu.

Meteorológovia hlásia jasno až polojasno, miestami, najmä na západe a v Žilinskom kraji, zväčšenú oblačnosť. Ojedinele sa vyskytnú prehánky alebo búrky, tie môžu byť aj intenzívne. V noci v západnej polovici sa zrážky objavia len miestami.

Predpovede.sk
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Predpovede.sk)

Bude mimoriadne teplo. Najnižšia nočná teplota poklesne na 18 až 13, na juhozápade bude cca 20 stupňov. Maximálna denná teplota sa vyšplhá na 30 až 35, na Orave a pod Tatrami sa oteplí zhruba na 28 stupňov.

Najväčšie horúčavy udrú od 12:00 do 17:00 v okresoch Krupina, Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Komárno, Levice, Nové Zámky, Gelnice, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava a Sobrance. V menovaných lokalitách platí výstraha druhého stupňa. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ varoval SHMÚ.

August sa skončí extrémnymi
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

V Bratislavskom a Trnavskom, takmer v celkom Trenčianskom a Prešovskom kraji, tiež v niektorých okresoch Banskobystrického a Nitrianskeho kraja platí prvý výstražný stupeň pred vysokými teplotami.

Fúkať bude prevažne južný vietor rýchlosťou 10 až 35, v nárazoch miestami okolo 55 km/h. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. Nad pásmom lesa sa rozfúka prudký vietor až víchrica.

Viac o téme: PredpoveďPočasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu