Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pre Slovensko musí byť prioritou dobrý plán, ako využiť zdroje EÚ na obnovu, tvrdí Čaputová

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Pre Slovensko je kľúčové, aby pripravilo a zrealizovalo dobrý plán, ako využiť finančné prostriedky určené na obnovu krajín Európskej únie (EÚ) postihnutých koronakrízou. Na piatkovom stretnutí s nemeckým ministrom zahraničných vecí Heikom Maasom to zdôraznila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

V prítomnosti šéfa nemeckej diplomacie pripomenula, že práve počas nemeckého predsedníctva EÚ bol schválený historicky najväčší balík pomoci členským štátom. "Tieto prostriedky sú aj pre Slovensko obrovskou príležitosťou na transformáciu našej ekonomiky na modernú, efektívnejšiu a šetrnejšiu k životnému prostrediu," prízvukovala slovenská hlava štátu.

Okrem ťažiskovej témy, ktorou bola ekonomická obnova po pandémii COVID-19, sa Čaputová s Maasom venovali aj zahraničnopolitickým otázkam vrátane situácie v Bielorusku. "Zhodli sme sa, že je neakceptovateľné, aby dochádzalo k hrubému porušovaniu základných ľudských práv a slobôd občanov vlastným štátom," uviedla Čaputová o stanovisku k situácii v Bielorusku.

Nemeckého ministra zahraničných vecí v piatok prijal tiež predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO), rokoval s ním aj slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS). Témou bola takisto situácia v Bielorusku, ale aj bilaterálna spolupráca i otázka právneho štátu.

Viac o téme: PrioritaSlovenskoEurópska úniaZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu