Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bratislavský samosprávny kraj sprísnil opatrenia vo svojich zariadeniach sociálnych služieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom sústreďuje na prevenciu. Zároveň vo svojich zariadeniach sociálnych služieb sprísnil hygienické a protiepidemiologické opatrenia. Tie sa týkajú najmä osobných návštev, nákupov vo veľkých centrách či dovoleniek v zahraničí. Uviedla to hovorkyňa BSK Lucia Forman.

"Je dôležité, aby sa všetci správali zodpovedne, nepoľavovali a dodržiavali potrebné opatrenia. Týka sa to najmä najviac ohrozených osôb – klientov zariadení sociálnych služieb vrátane seniorov," poznamenala Forman. Po vypuknutí pandémie realizoval BSK sériu opatrení ako obmedzenie kultúrnych podujatí, hygienické opatrenia v krajských zariadeniach či dezinfekcia spojov verejnej dopravy. Pripravenosť na druhú vlnu považuje kraj za kľúčovú.

"V zariadeniach sociálnych služieb sú tri rizikové skupiny osôb - zamestnanci, príbuzní a najmä prijímatelia sociálnych služieb. Preto BSK požiadal riaditeľov domovov sociálnych služieb (DSS) o zvýšenú pozornosť predovšetkým v prípade návštev klientov zo strany rodinných príslušníkov. Odporučil im stretávať sa vo vonkajšom prostredí, podľa možnosti bezkontaktne," spresnila hovorkyňa. V rámci ochrany klientov považuje kraj za dôležité, aby príbuzní s prijímateľmi nechodili na miesta s vysokou návštevnosťou ľudí, nebrali ich na nákupy do veľkých centier či na dovolenky do zahraničia.

"Ak už príbuzní vycestovali do zahraničia, je potrebné dodržiavať karanténu, hygienické opatrenia a nevystavovať klientov zbytočnému riziku. Opatrenia sa týkajú aj zamestnancov DSS, ktorí sú po návrate zo zahraničnej dovolenky testovaní a musia dodržiavať všetky preventívne opatrenia vydané zariadením," podotkla Forman.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

V rámci ochrany klientov zabezpečil a dodal BSK do každého svojho zariadenia sociálnych služieb oxymetre, ktoré slúžia na monitorovanie zdravotného stavu klienta. Týka sa monitoringu základných vitálnych funkcií trikrát denne, keď sa meria teplota, tlak, pulz a dychová frekvencia. "Samozrejmosťou zvládnutia druhej vlny pandémie bude aj dostatočné zásobenie župných DSS osobnými ochrannými pomôckami tak, aby ich počet spĺňal normatív jednotlivých zariadení. O tie BSK požiadala správu štátnych hmotných rezerv," uviedla hovorkyňa.

Školy v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK sú predbežne vybavené základnými prostriedkami podľa pokynov hygienikov. Kraj deklaruje, že v tomto smere sa riadi manuálmi a usmerneniami ministerstva školstva. BSK bude situáciu priebežne sledovať a vyhodnocovať, keďže rezort školstva deklaruje, že sa chce vyhnúť plošnému zatváraniu škôl. "BSK bude postupy v prípade druhej vlny pandémie nového koronavírusu koordinovať aj podľa prijatého pandemického plánu," skonštatovala Forman.

Viac o téme: OpatreniaSprísnenieDSSBSKKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu