Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viacerí koaliční poslanci a europoslanci vyzývajú na slobodné voľby v Bielorusku

Premiér SR Igor Matovič
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: SITA/Úrad vlády SR)

BRATISLAVA – Viacerí poslanci vládnej koalície a niekoľkí slovenskí europoslanci vyzývajú režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby okamžite zastavil násilie proti vlastným občanom, prepustil všetkých politických väzňov na slobodu a umožnil konanie skutočne slobodných a férových volieb. Výzvu podpísalo 58 poslancov Národnej rady SR a deväť slovenských europoslancov. Informoval o tom poslanec NR SR Ondrej Dostál (SaS).

„Bieloruský ľud má právo žiť v slobodnej a demokratickej krajine. Má právo voliť si svojich predstaviteľov v slobodných a férových voľbách a vyžadovať od nich, aby rešpektovali základné ľudské a občianske práva a slobody,“ uvádza sa vo výzve zákonodarcov.

Tí odmietajú výsledky podľa nich zmanipulovaných prezidentských volieb v Bielorusku a odsudzujú násilie, ktorého sa bieloruské bezpečnostné zložky dopúšťajú proti vlastným občanom. „Spolu s demokraticky zmýšľajúcimi občanmi Slovenskej republiky stojíme za slobodným Bieloruskom,“ uzatvára výzva.

Pod výzvu sa podpísalo 28 poslancov z koaličného OĽANO, osem zákonodarcov Sme rodina, 12 predstaviteľov z klubu SaS a 10 zástupcov Za ľudí. Spomedzi slovenských europoslancov podpísali vyhlásenie všetci poslanci zastupujúci SaS, OĽANO, Spolu, Progresívne Slovensko a KDH.

Viac o téme: VoľbyPoslanciVýzvaKoalíciaEuroposlanciBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu