Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli dve obete: Počet hospitalizovaných stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vo štvrtok pribudlo na Slovensku 43 prípadov nákazy novým koronavírusom. Okrem infikovaných pribudli aj dve obete. Celkovo krajina doteraz eviduje 2 523 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Na Slovensku sa doteraz vykonalo 274 795 laboratórnych testov na nový koronavírus, celkový počet pozitívny prípadov doteraz je na čísle 2 523. Hodnota kĺzavého mediánu je 43. Počet aktívnych prípadov k dnešnému dňu je 646. Ministerstvo zdravotníctva pozorne sleduje epidemiologickú situáciu, sú pripravení operatívne reagovať v súčinnosti s hlavným hygienikom a ďalšími odborníkmi. 

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Najviac nakazených v okolí Bratislavy

Pozitívne testovaných evidujúm v okresoch Bratislava (12), Prievidza (8), Nové Mesto nad Váhom (3), Nové Zámky (3), Dunajská Streda (2), Košice (2), Senec (2). Po jednom prípade pribudlo v okresoch Bardejov, Galanta, Košice - okolie, Malacky, Partizánske, Púchov, Revúca, Šaľa, Trnava, Vranov nad Topľou a Žilina. Pozitívny test na ochorenie COVID-19 malo 16 žien a 27 mužov vo veku od 5 do 80 rokov.

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Pribudli dve obete

O jednom prípade úmrtia informoval rezort zdravotníctva už včera. Išlo o 71-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný na infekčnom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne. Pitva zosnulého ukázala, že príčinou úmrtia bola rozvinutá pľúcna forma COVID-19 a následné zlyhanie dýchania. Včera však pribudla ešte jedna obeť. Ide o 78-ročnú pacientku, ktorá skonala v prešovskej fakultnej nemocnici. Celkovo sa počet úmrtí zvýšil na 31. 

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Okrem toho sa zvýšil aj počet hospitalizovaných o 12. V nemocniciach je hospitalizovaných 41 ľudí s koronavírusom alebo podozrením naň. Z toho potvrdené ochorenie má 19 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelej pľúcnej ventilácii piati. Pribudlo aj 22 vyliečených, ich celkový počet je 1 846.

Desiatky nakazených KORONAVÍRUSOM! Pribudli
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Nové prípady sú importované zo zahraničia i dohľadané kontakty

Najväčší počet nových prípadov ochorenia COVID-19, ktoré nahlásili za štvrtok (6. 8.), zaznamenali okrem hlavného mesta aj regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prievidzi, Trenčíne, Košiciach a Nových Zámkoch. Ide o importované prípady zo zahraničia, ale aj o dohľadané úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi ochorenia. Informoval o tom Marek Eliáš z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

RÚVZ so sídlom v Prievidzi zaznamenal vo svojej územnej pôsobnosti osem nových potvrdených prípadov. Dva z nich sú importované zo zahraničia, pričom obe osoby rešpektovali aktuálne platné opatrenie ÚVZ SR a iniciatívne sa prihlásili. Išlo tiež o dohľadané kontakty už potvrdených prípadov.

RÚVZ so sídlom v Trenčíne zaznamenal tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19, a to v okrese Nové Mesto nad Váhom. Aj v týchto prípadoch ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov v kontrolovanom ohnisku nákazy.

RÚVZ so sídlom v Košiciach zaznamenal rovnako tri nové potvrdené prípady. Dva sú výsledkom dohľadania kontaktov pozitívnej osoby, v jednom prípade stále pokračuje epidemiologické vyšetrovanie.

RÚVZ so sídlom v Nových Zámkoch vedie taktiež v jednom prípade epidemiologické vyšetrovanie, v ostatných dvoch ide o import zo zahraničia. "Osoby sa po návrate na územie SR iniciatívne prihlásili na RÚVZ so sídlom v Nových Zámkoch," poznamenal Eliáš.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR naďalej aktívne a dôsledne dohľadávajú úzke kontakty pozitívnych osôb, ktorým nariaďujú domácu izoláciu a zabezpečujú testovanie na ochorenie COVID-19. Zároveň sa odber klinických vzoriek realizuje aj u suspektných osôb, repatriantov a ďalších indikovaných osôb.

ÚVZ SR v tejto súvislosti upozorňuje na dôsledné dodržiavanie aktuálne nariadených a odporúčaných opatrení na celoštátnej úrovni, ale aj prijatých vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Odporúča tiež zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia, organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí, aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia. Pripomína tiež základnú zásadu ROR, teda rúško – odstup - ruky/dezinfekcia.

Viac o téme: Nové prípadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu