Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za posledné týždne! Pribudlo vyše 60 prípadov: Nové ohnisko

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

BRATISLAVA - Na Slovensku v stredu (5. 8.) pribudlo 63 prípadov nákazy novým koronavírusom. Laboratóriá vykonali 2667 testov. Krajina tak celkovo doteraz eviduje 2 480 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk. Zdá sa, že u nás vznikajú nové ohniská.

Na Slovensku sa doteraz vykonalo 272 322 laboratórnych testov na nový koronavírus, celkový počet pozitívny prípadov doteraz je na čísle 2480. Hodnota kĺzavého mediánu je 27. Počet aktívnych prípadov k dnešnému dňu je 627.

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Nové ohniská

Najviac prípadov, a to až 39, pribudlo v Trenčianskom kraji. Na Slovensku tak pribúdajú nové ohniská najmä vo výrobných závodoch na Považí. TV Markíza informovala, že v trenčianskom závode Leoni pozitívne testovali 21 ľudí. Po kontakte s nimi je ďalších 200 ľudí v karanténe. Za tento týždeň je to už spolu 44 prípadov.

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Najviac nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 nahlásených za včerajší deň bolo zistených v územnej pôsobnosti regionálnych úradov verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, v Prievidzi, v Bratislave a vo Vranove nad Topľou.

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Pozitívne testovaných bolo celkovo 32 žien a 31 mužov vo veku od 15 do 81 rokov okresoch Trenčín (15), Bánovce nad Bebravou (14), Bratislava (10), Prievidza (6), Vranov nad Topľou (4), Košice (3), Poprad (2), Ilava (2), Prešov (1), Čadca (1), Malacky (1), Stará Ľubovňa (1), Rožňava (1), Nové Mesto nad Váhom (1) a Považská Bystrica (1).

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Vyliečili sa desiatky ľudí

Dobrou správou je, že oproti predchádzajúcemu dňu sa vyliečilo ďalších až 47 ľudí. Spolu je tak v našej krajine vyliečených z ochorenia 1 824 ľudí. Počet hospitalizovaných je v porovnaní so včerajšími štatistikami bez zmeny. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň 29 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 11 pacientov. Na JIS je 1 pacient, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 1 človek.

Regionálne úrady situáciu sledujú

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR sledujú epidemiologickú situáciu vo svojej územnej pôsobnosti, na jej vývoj reagujú rýchlo a adekvátne situácii prijímajú účinné protiepidemické opatrenia na lokálnej úrovni. RÚVZ SR so sídlom v Trenčíne zaznamenal za včerajší deň vo svojej územnej pôsobnosti nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 najmä v okresoch Bánovce nad Bebravou a Trenčín.

Okres Bánovce nad Bebravou

Zväčša ide o kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v jednej z firiem, kde už boli nariadené všetky potrebné protiepidemické opatrenia a izolácia pre zamestnancov. Ide najmä o rodinných príslušníkov, ktorí boli už pred testovaním v domácej izolácii.

Okres Trenčín

V rámci epidemiologického vyšetrovania kontaktov pozitívnych prípadov lokálnej epidémie v Bánovciach nad Bebravou boli identifikované aj kontakty vo výrobnom závode v Trenčíne, u ktorých bol následne potvrdený pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19.

Trenčín prijal ďalšie opatrenia

RÚVZ so sídlom v Trenčíne rokoval s vedením spoločnosti o prijatí potrebných opatrení. Vychádzajúc z podmienok závodu, predtým prijatých opatrení z dôvodov mimoriadnej situácie v súvislosti s vyhlásenou pandémiou ochorenia COVID-19, systémom výroby a obslužných činností, možného styku pozitívnych prípadov s ďalšími zamestnancami boli prijaté ďalšie opatrenia.

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

Pre zamestnancov výrobného bloku, v ktorom boli potvrdené prípady ochorenia COVID-19, sa vydávajú karanténne opatrenia, vrátane osôb žijúcich s nimi v spoločnej domácnosti s následným testovaním na ochorenie COVID-19. Spoločnosť zabezpečí odber vzoriek biologického materiálu na vyšetrenie  metódou RT – PCR u všetkých zamestnancov výrobnej haly. Karanténne opatrenia sa týkajú pätiny zamestnancov spoločnosti.

V izolácii sú zamestnanci štyroch firiem

RÚVZ nariadil spoločnosti ďalšie opatrenia vo vzťahu k ostatným priestorom a zamestnancom – dezinfekcia vonkajších a vnútorných priestorov, dezinfekcia autobusov, opatrenia budú vykonané aj v prepravnej spoločnosti, ktorá realizuje dopravu zamestnancov do a z práce. Vzhľadom na to, že medzi pozitívnymi prípadmi sú aj zahraniční zamestnanci, opatrenia budú vykonané aj v rámci ubytovacích priestorov. RÚVZ so sídlom v Trenčíne bude aktívne pokračovať v epidemiologickom vyšetrovaní.

KORONAVÍRUS Najvyšší nárast za
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: korona.gov.sk)

V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne sú v súčasnosti v domácej izolácii zamestnanci štyroch firiem. Epidemiologickú situáciu v oblastiach so zvýšeným výskytom ochorenia COVID-19 RÚVZ so sídlom v Trenčíne sleduje a adekvátne situácii prijíma protiepidemické opatrenia. Nejde o komunitné šírenie ochorenia COVID-19, ale o jeho lokálne ohraničené šírenie. Pri prijímaní protiepidemických opatrení RÚVZ so sídlom v Trenčíne komunikuje s predstaviteľmi samospráv a dotknutých spoločností a inštitúcií.

Nové prípady ochorenia COVID-19 zistené v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Prievidzi sú zväčša úzke kontakty už potvrdeného prípadu (ohnisko nákazy v rodine). V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje. V územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou ide o úzke kontakty už potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, v epidemiologickej súvislosti s prípadmi z okresu Prešov.

Viac o téme: Nové prípadySlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu