Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor na to, čo pijete! Voda v okolí Istrochemu je kontaminovaná: Varovanie starostu

Opustený závod Istrochemu Zobraziť galériu (4)
Opustený závod Istrochemu (Zdroj: Polčas rozpadu)

BRATISLAVA - Hoci analýza vzorky vody zo studne uprostred Trnávky kontamináciu nepotvrdila, podľa starostu Chrena to neznamená, že prípadná kontaminácia nehrozí alebo neexistuje. Mestská časť bude požadovať pravidelný monitoring kvality vody v celej postihnutej oblasti.

Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím. Vyplýva to z usmernenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

Areál Istrochemu bol plný jedov: Mesto vo veľkom testuje podzemné vody! MAPA najviac ohrozených miest

Vyžiadala si ho mestská časť Nové Mesto po medializovaní informácií o kontaminácii podzemných vôd a pôdy z bývalého závodu. "Do doby zverejnenia oficiálnych výsledkov z prieskumu environmentálnej záťaže a navrhnutia i realizácie účinných sanačných opatrení považujeme vodu z individuálnych studní z tejto oblasti za dlhodobo nevhodnú na pitné účely i osobnú hygienu, respektíve z hľadiska uplatnenia princípu predbežnej opatrnosti aj za zdravotne rizikovú," uvádza RÚVZ v stanovisku, ktoré mestská časť zverejnila na svojej webovej stránke.

Na pitie, varenie a osobnú hygienu odporúča RÚVZ využívať zdravotne bezpečnú vodu z verejného vodovodu, ktorá je pod systematickou kontrolou prevádzkovateľa, teda Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, i regionálneho hygienika.

Istrochem
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

"Záhradky odporúčame takisto polievať vodou z verejného vodovodu alebo zachytenou dažďovou vodou," konštatuje RÚVZ s tým, že plodiny podozrivé z kontaminácie by sa nemali konzumovať. Vodu zo studní odporúča využívať maximálne na polievanie okrasných rastlín, trávnikov či živých plotov. Mimoparlamentná strana Spolu začiatkom júla informovala, že v studniach v okolí areálu spoločnosti Istrochem prítomnosť pesticídov mnohonásobne prekračuje limity.

Strana si dala vypracovať rozbor vody, ktorú odobrala zo studne v obytnej zóne v Mierovej kolónii v Bratislave. Rozbor potvrdil prekročenie úrovne pesticídov až 199-násobne. Vo vode spolu identifikovali 32 druhov pesticídov. Pri 14 z nich bol podľa strany prekročený zákonom povolený limit. Strana prednedávnom zverejnila výsledky utajovaného prieskumu o kontaminácii vody a pôdy organickými aj anorganickými látkami v areáli.

Časť závodov je zatvorená a chátra
Zobraziť galériu (4)
Časť závodov je zatvorená a chátra  (Zdroj: Polčas rozpadu)

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) so šéfom Slovenskej inšpekcie životného prostredia Jánom Jenčom v lokalite Istrochemu začali kontrolu dodržiavania odpadovej legislatívy, ktorej cieľom je odhaliť, či nedochádza k ďalšiemu zhoršeniu už existujúcich ekologických záťaží. Mestská časť Ružinov dala v tejto súvislosti otestovať skúšobne jednu vzorku vody zhruba zo stredu Trnávky zo studne na Vietnamskej ulici.

Opustený závod Istrochemu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Polčas rozpadu)

Kontaminácia podzemných vôd sa v nej nepotvrdila. Podľa starostu Ružinova Martina Chrena to však neznamená, že prípadná kontaminácia nehrozí alebo neexistuje. Pravidelný monitoring kvality vody v celej postihnutej oblasti považuje mestská časť za potrebný. Svoje pozemky ponúkla envirorezortu a geologickému ústavu na účely vyvŕtania ďalších monitorovacích vrtov.

Viac o téme: ZdravieVarovaniePodzemná vodaIstrochem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu