Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PS: Matovičova vláda pokračuje v čistkách aj na úradoch práce

Milan Krajniak
Milan Krajniak (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Dôkazy o tom, že kultúra "našich ľudí" pokračuje aj s Matovičovou (OĽaNO) vládou, sa hromadia. Uviedol to Braňo Tichý, sekretár mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS), k obsadzovaniu postov riaditeľov úradov práce.

Zdôraznil, že po netransparentnom obsadení 53 prednostov okresných úradov pokračuje vláda Igora Matoviča v ďalších "čistkách". Hnutie Sme rodina podľa Tichého najnovšie dosadzuje svojich straníckych funkcionárov a blízkych spolupracovníkov na miesta šéfov úradov práce. Podľa medializovaných informácií v týchto dňoch končí 26 zo 46 riaditeľov po celom Slovensku. Ďalší ich majú nasledovať čoskoro.

Tichý podčiarkol, že minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) pritom ešte v máji vyhlásil, že vláda neplánuje plošné odvolávanie riaditeľov na úradoch práce. "V skutočnosti dochádza k plošnému odvolávaniu a menovaniu riaditeľov, a to len na základe politickej príslušnosti a opäť bez otvorených a transparentných výberových konaní, ktoré by garantovali výber kvalifikovaných odborníkov," povedal člen predsedníctva PS Branislav Vančo.

"Namiesto toho sa dozvedáme, že novými riaditeľmi úradov práce sa aj za tejto vlády stávajú politickí nominanti, ktorí s agendou úradov práce nemajú žiadne skúsenosti a nespĺňajú ani ďalšie predpoklady na výkon takejto funkcie. Sú nimi napríklad okresní alebo krajskí predsedovia Sme rodina (v Banskej Bystrici alebo v Lučenci), podnikateľ a neúspešný kandidát na poslanca za Sme rodina (v Košiciach) alebo odborník Sme rodina na poľnohospodársku výrobu (v Prievidzi)," poznamenal Vančo.

Tichý pripomenul, že vláda vo svojom programovom vyhlásení sľúbila, že zabezpečí profesionálnu a transparentnú štátnu správu, a to aj prostredníctvom spravodlivých, transparentných a na pravidlách založených postupoch. Vláda však po fiasku s netransparentnými politickými nomináciami na prednostov okresných úradov opätovne podľa neho porušuje svoje sľuby, ktoré zostávajú zase len na papieri.

Progresívne Slovensko preto vyzýva vládnych predstaviteľov, aby skoncovali s kultúrou "našich ľudí" a s praktikami netransparentných a pochybných výberov na vedúce pozície, ktorých jediným cieľom je upratať neúspešných straníckych funkcionárov alebo kamarátov na teplé miesta v štátnej správe. Verejnosť sa k výzve môže pridať na webe dorokaadodna.sk.

Viac o téme: VládaPostySme rodinaProgresívne SlovenskoObsadzovanieúrady práce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu