Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FOTO Samit EÚ vyslal posolstvo o jednote EÚ: Zhodla sa na tom Čaputová s prezidentom Slovinska

Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor počas stretnutia v Prezidentskom paláci Zobraziť galériu (5)
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a slovinský prezident Borut Pahor počas stretnutia v Prezidentskom paláci (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dôležitým posolstvom uplynulého samitu Európskej únie (EÚ) je, že členské krajiny sa dokážu zjednotiť a spolupracovať. Zhodli sa na tom prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Slovinska Borut Pahor na stredajšej tlačovej konferencii pri príležitosti oficiálnej návštevy slovinského prezidenta v Bratislave. Hlavy štátov diskutovali aj o zvládaní pandemickej krízy a jej následkov, ale aj možnostiach ďalšej spolupráce krajín. Slovensko a Slovinsko podľa nich spájajú priateľské vzťahy, spoločné postoje i hodnoty.

Prezidentka označila výsledky samitu EÚ za veľmi dobrú správu. Grant a pôžičky môžu podľa nej pomôcť SR vyrovnať sa s následkami koronakrízy. Hovorí o historickej príležitosti "prebudovať našu ekonomiku, urobiť ju zelenšou, modernejšou a inovatívnejšou". Druhým dôležitým záverom je podľa nej posolstvo o tom, že spolupráca, solidarita a vzájomná pomoc je v závere na prospech všetkých. Podotkla, že teraz čelíme ďalším výzvam - okrem zvládnutia dosahov ochorenia COVID-19 treba pripraviť "vysokokvalitný plán obnovy, ktorý bude stratégiou na využitie prostriedkov EÚ v relatívne krátkom čase".

Na snímke slovenská prezidentka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aj podľa slovinského prezidenta ide o historickú dohodu, ktorá je dobrou správou pre Slovinsko i ostatné štáty EÚ. "Nejde len o peniaze, ale aj vieru, jednotu, že spolu to dokážeme," poznamenal. Lídri štátov si vymenili aj skúsenosti so zvládaním tzv. prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Hovorili o opatreniach, ktoré jednotlivé vlády prijali pre zabránenie šíreniu vírusu, ale aj zmiernenie ekonomických dosahov.

Na snímke slovenská prezidentka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Aktuálne turistické obdobie je podľa Čaputovej v súvislosti s epidemiologickou situáciou pre obe krajiny výzvou. Otázku rieši SR a Slovinsko podobne, a to povzbudzovaním svojich občanov, aby trávili dovolenku doma. Prezidentka tiež skonštatovala, že Slovinsko je veľkou inšpiráciou pri ochrane prírody pri zároveň dobre rozvíjajúcom sa cestovnom ruchu.

Na snímke slovenská prezidentka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Pre Pahora išlo o prvú oficiálnu návštevu po koronakríze. Aj to je podľa neho dôkazom dobrej spolupráce štátov, ktorá by sa mala aj v rámci zvládania krízy ešte prehĺbiť. Na Slovensko pricestoval s hospodárskou delegáciou. Okrem rokovaní s Čaputovou "na štyri oči" v Prezidentskej záhrade a plenárneho rokovania je súčasťou spoločného programu aj otvorenie slovensko-slovinského biznis fóra. Prezidentov čaká tiež kladenie vencov pri pamätníku Brána slobody na Devíne.

Na snímke slovenská prezidentka
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Viac o téme: StretnutieSlovenskoSlovinskoBorut PahorZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu