Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Prieskum o opatreniach: Počas obdobia prázdnin nastal zvrat, začíname sa viac báť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V období letných dovoleniek prichádza ďalší prieskum, ktorý poodhaľuje čo-to o najnovších opatreniach vlády voči pandémii koronavírusu. Kým doteraz obavy z infekcie klesali, počas leta sa tento trend zvrátil. Už svoju šiestu vlnu prieskumu realizovala agentúra Actly od 10. do 13. júla 2020 na vzorke 1000 respondentov.

"Od začiatku meraní v marci 2020 sme sledovali pokles pocitu ohrozenia a obáv z dopadov krízy. Začiatok prázdnin a dovolenkovej mobility zvrátil tento trend: obavy každého typu sa v spoločnosti posilňujú. Pokles obáv bol doposiaľ sprevádzaný rastúcou kritikou voči opatreniam vlády. Tento vzťah nepriamej úmery už neplatí. Obavy sa posilňujú a postoje k opatreniam sú stále kritickejšie," popisuje výskumná riaditeľka Tatiana Rosová z agentúry Actly.

Obavy opäť narastajú

"S nástupom dovolenkovej mobility sa trend znižovania obáv z nákazy zastavil, naopak sledujeme mierny nárast obáv," pokračuje agentúra.

KORONAVÍRUS Prieskum o opatreniach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra Actly)

Z čoho pramenia obavy

Najviac sa respondenti obávajú ekonomického prepadu, nasleduje nedisciplinovanosť ľudí pri opatreniach, druhá vlna epidémie či zníženie príjmov v domácnostiach. "Ľudia sa najviac obávajú dlhodobého prepadu ekonomiky (86%) a dôsledkov nedisciplinovanosti spoluobčanov pri dodržiavaní opatrení (79%). Medzi najobávanejšie riziká sa dostali aj druhá vlna epidémie a zníženie príjmov domácnosti. Viac ako 70% opýtaných má tiež obavu zo stavu zdravotníctva vo vzťahu k iným vážnym diagnózam a zo znovuzavedenia prísnych opatrení," uvádza Actly.

KORONAVÍRUS Prieskum o opatreniach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Agentúra Actly)

Viac o téme: PrieskumOpatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu