Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Slovensko je pre Britániu nebezpečná krajina: Korčok odmieta kritiku Smeru! Všimli si to až po týždni

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko chýba na zozname bezpečných krajín Veľkej Británie. Šéf zahraničného výboru Juraj Blanár kritizoval rezort zahraničia, že minister nevenuje adekvátnu pozornosť tejto krajine. Ivan Korčok dnes uviedol, že s rozhodnutím britskej vlády nesúhlasia a urobili všetko pre zmenu britského postoja. Blanárovu kritiku odmieta.

Server BBC včera informoval o tom, že Veľká Británia zverejnila zoznam 59 krajín, ktoré považuje za bezpečné. Je medzi nimi aj Francúzsko, Austrália, Taliansko, Poľsko, Česko, Maďarsko aj Rakúsko. Slovensko však na zozname chýba, a to napriek tomu, že oproti iným krajinám, ale aj Česku, je u nás napriek nárastu prípadov epidemiologická situácia výrazne lepšia. Slováci tak musia po príchode do Británie absolvovať povinnú karanténu. 

Kritika Smeru

Predseda zahraničného výboru Juraj Blanár v piatok na sociálnej sieti kritizoval ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka za to, že Veľká Británia zaradila Slovensko na zoznam rizikových krajín. „Ako je možné, že minister zahraničných vecí nedokáže takej dôležitej krajine pre našich občanov, ako je Veľká Británia, venovať adekvátnu pozornosť? Je to absolútne zlyhanie slovenskej diplomacie, ktorá pri zostavovaní tohto zoznamu nedokázala informovať britskú stranu o situácii u nás,“ uviedol.

Poslanec parlamentu za stranu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Blanár tiež dodal, že kým občania Česka, Maďarska, Poľska či Rakúska môžu do Británie cestovať bez povinnej karantény, každý Slovák bude nútený stráviť dva týždne „svojho drahocenného času v britskej karanténe“. Poukázal pritom, že Slovensko patrí medzi najmenej rizikové krajiny. Vyzval preto šéfa rezortu diplomacie, aby situáciu napravil.

Rezort diplomacie situáciu rieši

Ministerstvo zahraničia nepovažuje rozhodnutie Veľkej Británie nezaradiť Slovensko medzi bezpečné krajiny, vzhľadom na epidemiologickú situáciu na Slovensku za opodstatnené. „Z tohto dôvodu rezort slovenskej diplomacie okamžite uskutočnil, ako v Londýne, tak aj v Bratislave, opakované intervencie s cieľom prehodnotiť britský postoj,“ napísal v stanovisku rezort s tým, že britská diplomacia ubezpečila Lovensko, že urobí vo veci maximum. „Avšak s tým, že ide o rozhodnutie zdravotníckych orgánov Veľkej Británie.“

Slovensko je pre Britániu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topk/Ján Zemiar)

Odmietame politicky motivovanú kritiku Smeru

Rezort v tejto súvislosti pripomína, že nemajú vplyv na rozhodnutia slovenských epidemiológov, ani na rozhodnutia odborníkov z iných krajín. „Napriek tomu diplomaticky konáme a robíme maximum pre zmenu britského postoja. Dôrazne odmietame politicky motivovanú kritiku predstaviteľov Smeru v tejto otázke, nakoľko každá krajina, tak ako Slovensko, prijíma svoje suverénne rozhodnutia a aj my sme boli v ostatnom období predmetom kritiky od ostatných štátov pre naše reštriktívne opatrenia,“ dodal rezort. „Rovnako nenesieme zodpovednosť za to, že si predseda Zahraničného výboru Národnej rady SR celú záležitosť všimol až po týždni.“

Londým monitoruje cestovné koridory

Slovenský rezort diplomacie pripomenul platnosť odporúčania necestovať do Veľkej Británie, ktorú epidemiológovia nezaradili medzi bezpečné krajiny. „Ak sa naši občania rozhodnú napriek tomu cestovať, musia v tejto krajine nateraz počítať s obmedzeniami, ktoré veríme, britská strana čoskoro vo vzťahu k SR odstráni,“ apeluje ministerstvo. Londým situáciu vo svete monitoruje aj naďalej a svoj systém „cestovných koridorov“ môže postupne upravovať. BBC podotklo, že nie všetky destinácie, ktoré sú na aktuálnom zozname britského ministerstva zahraničia, uvoľnili podmienky pre cestujúcich z Británie. 

Viac o téme: Juraj BlanárVeľká BritániaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu