Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rada vlády SR pre kultúru schválila zriadenie dočasných pracovných skupín

Ministerka kultúry SR Natália Milanová
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Členovia Rady vlády SR pre kultúru na štvrtkovom rokovaní, na ktorom prvýkrát zasadali pod vedením novej predsedníčky, ministerky kultúry SR Natálie Milanovej, jednohlasne schválili zriadenie dočasných pracovných skupín, ktoré sa budú venovať tvorbe legislatívy pre oblasť sponzoringu a súkromných investícií v kultúre, a tiež modelom financovania RTVS a Matice slovenskej (MS).

Informoval o tom hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Matúš Bystriansky. Dočasná pracovná skupina pre stimuly súkromných investícií do kultúry má podľa Bystrianskeho vytvoriť vhodné legislatívne podmienky pre súkromný sektor, ktoré ho motivujú v jeho angažovanosti v podpore kultúry. "Cieľom je pritiahnuť viac súkromných financií do rozvoja kultúry, vrátane obnovy kultúrnych pamiatok, podpory umeleckej tvorby či kultúrnych podujatí," spresnil.

Ďalej uviedol, že vypracovať návrh modelu financovania RTVS bude mať za úlohu dočasná pracovná skupina pre stabilizáciu verejnoprávneho vysielateľa. Bystriansky tvrdí, že nový model má v nadväznosti na programové vyhlásenie vlády zabezpečiť adekvátne a dlhodobé financovanie RTVS pri súčasnom zachovaní jej verejnoprávnosti a nezávislosti.

Rada vlády SR pre kultúru schválila tiež zriadenie dočasnej pracovnej skupiny pre zmenu financovania a rozvoj Matice slovenskej. "Jej úlohou bude podrobne zanalyzovať hospodárenie MS, vrátane hospodárenia tlačiarne Neografia, ktorej je MS majoritným akcionárom," priblížil Bystriansky. Dodal, že pracovná skupina má riešiť aj otázky právneho postavenia i personálneho stavu matice, verejné, vedecké a publikačné aktivity, a tiež potenciál matičných nehnuteľností. Výsledkom pracovnej skupiny bude podľa Bystrianskeho nový udržateľný model financovania MS.

Viac o téme: KultúraVládaSkupinySchválenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu