Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nepríjemné štatistiky: Zo zlého prístupu ku kanalizácii pochádza takmer 5-tisíc prípadov ochorení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V rokoch 2014 až 2018 na Slovensku zachytili 4693 prípadov ochorení, ktoré pochádzajú z nedostatočného prístupu ku kanalizácii a pitnej vode. Až 90 percent sa objavilo v obciach, v ktorých obyvatelia nemajú prístup ku kanalizácii alebo ju nevyužívajú. Vyplýva to z výskumu Prognostického ústavu Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied (SAV) a neziskovej organizácie Rómsky inštitút.

Obce, kde žijú Rómovia, majú vyšší výskyt chorôb súvisiacich s nedostatkom kanalizácie a vody. "V skúmaných rokoch 2014 až 2018 bolo 72 až 87 percent z celkových výskytov na Slovensku identifikovaných práve v lokalitách s rómskou komunitou," uvádza Zuzana Polačková z Prognostického ústavu SAV.

Na Slovensku je 42 aglomerácií s veľkosťou nad 2000 obyvateľov bez vybudovanej stokovej siete. Tieto lokality nie sú v súlade s požiadavkami smernice o čistení komunálnych odpadových vôd. "Slovensko musí situáciu urýchlene riešiť," poznamenala Polačková. Registruje sa celkovo osem separovaných alebo segregovaných rómskych osád nad 2000 obyvateľov bez kanalizácie.

Výskum ukázal rozdiely medzi počtom osôb, ktoré majú prístup k vode a kanalizácii v osadách s rómskou populáciou, a skutočným počtom ľudí, ktorí ju využívajú. "Infraštruktúra nie je udržiavaná a funkčná. Pri novovybudovanej infraštruktúre existuje problém s pripájaním domácností," podotkla Polačková.

Na systematické a účinné presadzovanie hygienických štandardov je potrebné riešiť podmienky, ktoré bránia zlepšovaniu situácie, hovorí Polačková. "V lokalitách s nízkou kúpnou silou a vysokou nezamestnanosťou a v prípadoch, keď sú náklady na budovanie novej infraštruktúry vysoké, je potrebné rozvíjať a zvažovať alternatívy založené na rozvoji miestneho potenciálu a zdrojoch cestou kombinácie alternatívneho zneškodňovania odpadových vôd, sociálnych podnikov a využívania miestnej pracovnej sily," povedala.

Viac o téme: KanalizáciaŠtatistikaBratislavaSlovenskoSAV
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu