Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS na Kysuciach opäť zatvára školy! Na testy pôjde 400 detí, potvrdili niekoľko prípadov

Vládny špeciál priviezol ďalších repatriantov z Londýna.
Vládny špeciál priviezol ďalších repatriantov z Londýna. (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

ČADCA - Pre potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom zatvorili v Čadci Základnú školu (ZŠ) M. R. Štefánika, Materskú školu (MŠ) Fraňa Kráľa, obidve základné umelecké školy a v Krásne nad Kysucou ZŠ s MŠ Krásno nad Kysucou – Kalinov.

V Čadci zasadal v pondelok ráno krízový štáb, ktorý odporučil prerušiť vyučovanie do odvolania. "V Čadci sme zaznamenali prvé potvrdené prípady ochorenia COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci ma informoval, že už prebieha informovanie rodičov o testovaní detí a zamestnancov školských zariadení. Buďme zodpovední, ohľaduplní a nosme rúško. Chránime sa tak navzájom," uviedol primátor Čadce Milan Gura. Otestovať budú musieť takmer 400 detí. 

KORONAVÍRUS Počet aktívnych prípadov stúpol: Pribudol jeden infikovaný, otestovali vyše 600 ľudí

Školy sa nachádzajú blízko poľského Sliezska, kde sa nachádza veľké epicentrum nákazy. Aj keď Slováci môžu slobodne cestovať od soboty od 6.00 h do Čiernej Hory, Monaka, Faerských ostrovov a Poľska, pre oblasť Sliezskeho vojvodstva sa dôrazne odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v danej oblasti.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci momentálne eviduje štyri prípady nákazy novým koronavírusom v Čadci a jeden prípad v Krásne nad Kysucou. Podľa regionálnej hygieničky Xénie Lukáčovej nariadili všetkým osobám karanténne opatrenia.

"V spolupráci s vedením škôl, zriaďovateľom a v súčinnosti s vyšším územným celkom (VÚC) zabezpečujeme čo najrýchlejšie vyšetrenie osôb podozrivých z nákazy. Ide o osoby, ktoré boli v úzkom kontakte s pozitívnymi potvrdenými osobami - personál školy, deti a ďalšie hlásené úzke kontakty," informovala regionálna hygienička. Doplnila, že prostredníctvom miesta mobilného odberu v Čadci vyšetria dospelé osoby.

"Keďže ide aj o vyšetrenie detskej populácie, zabezpečujeme ho v spolupráci s VÚC mobilnou odberovou jednotkou. Postupy na zamedzenie šírenia sa prijímajú v úzkej súčinnosti s mestom Čadca ako zriaďovateľom školských zariadení," uviedla Lukáčová. "O dodržaní hygienických opatrení informujeme verejnosť nepretržite telefonicky a prostredníctvom webových stránok RÚVZ v Čadci, ÚVZ SR a Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR,“ dodala regionálna hygienička.

Žena skončila v nemocnici

V Krásne nad Kysucou sa cez víkend potvrdila nákaza ochorením COVID-19 u obyvateľky mestskej časti Kalinov. "Mesto a RÚVZ prijali preventívne opatrenia proti ďalšiemu šíreniu nákazy, kým budú známe výsledky testovania všetkých osôb, s ktorými prišla do styku. V súčasnosti je hospitalizovaná v zdravotníckom zariadení. V spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom dezinfikujeme všetky verejné priestory dotknutej mestskej časti. Zároveň upozorňujeme obyvateľov, aby boli opatrní a dodržiavali všetky opatrenia ÚVZ SR," vyzvalo mesto na internetovej stránke.

Ako informuje portál mykysuce.sme.sk Kysučanka mala prísť do styku s množstvom ľudí, či už rodinných príslušníkov alebo iných. Prepravovala sa totiž mestskou hromadnou dopravou a pracovať mala aj na úrade. 

"Mesto ako zriaďovateľ elokovaného pracoviska Základnej školy a Materskej školy Krásno nad Kysucou - Kalinov zrušilo vyučovanie, kým sa potvrdia výsledky testovania osôb, ktoré boli v kontakte s pozitívnou osobou. V spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom dezinfikujeme všetky verejné priestory dotknutej mestskej časti. Zároveň upozorňujeme obyvateľov, aby boli opatrní a dodržiavali všetky opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky," píše mesto na svojej oficiálnej stránke. 

Stredné školy a šieste až deviate ročníky základných škôl sa otvorili na sedem pracovných dní do 30. júna. Dochádzka žiakov v tomto období nie je povinná, ale dobrovoľná. Rodičom, ktorí nedajú svoje deti do školy, ale ostanú s nimi doma, sa preplatí ošetrovanie člena rodiny. Žiaci a študenti nebudú musieť mať v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu rúška.

Viac o téme: TestovaniePandémiaČadcaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu