Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pani z Oravy zostala zaskočená: Na pošte v Žiline jej zaistili zásielku s bažantími pierkami

Zásielku s bažantími pierkami (na snímke) zaistili príslušníci finančnej správy na vyclievacej pošte v Žiline.
Zásielku s bažantími pierkami (na snímke) zaistili príslušníci finančnej správy na vyclievacej pošte v Žiline. (Zdroj: TASR/Colný úrad Žilina)

ŽILINA - Zásielku s bažantími pierkami zaistili príslušníci finančnej správy na vyclievacej pošte v Žiline. Dôvodom bolo chýbajúce povolenie, ktoré mal dovozca predložiť v rámci opatrení proti obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín. V stredu o tom informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

"Bažantie pierka si nechala zo Spojených štátov amerických poslať pani z Oravy. Zrejme ani netušila, že naoko obyčajný tovar podlieha zákazom a obmedzeniam. Na vyclievacej pošte v Žiline, kde sa balík s tovarom podrobil colnej kontrole, nevedela predložiť potrebné doklady, a tak jej ho nemohli prepustiť," vysvetlila hovorkyňa CÚ. Pri preclievaní exemplárov sa príslušníci finančnej správy musia riadiť Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín (CITES).

"Zahŕňa aj pierka živočícha patriaceho medzi druhy, ktoré nie sú bezprostredne ohrozené vyhynutím, no mohli by sa nimi stať, ak by obchod s nimi nebol podriadený prísnym opatreniam. Preto ich nie je možné doviezť z tretích krajín bez vopred vybaveného povolenia," vysvetlila Chríbiková. Zaistené pierka budú slúžiť na vzdelávacie účely.

Viac o téme: BažantPoštaZásielkaColníciPierkaŽilina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu