Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ľudia sa boja žiadať o kompenzačné príspevky, aby nestratili už priznané

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Osobám s chronickými ochoreniami úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) často znížia mieru funkčnej poruchy, pokiaľ žiadajú o nové príspevky na kompenzáciu svojho ťažkého zdravotného postihnutia.

„Týmto osobám sa prehodnocuje zdravotný stav, ktorý je často aj trvalý a v predchádzajúcom vydanom komplexnom posudku je zistená znížená miera funkčnej poruchy,“ uviedla vo svojej Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 komisárka Zuzana Stavrovská.

Tvrdí, že ľudia so zdravotným postihnutím sa boja žiadať o nové príspevky práve pre obavu zo zníženia miery funkčnej poruchy a následného odobratia už vyplácaného príspevku. V podnetoch upozorňujú aj na nevhodný prístup zo strany niektorých zamestnancov úradov pri prerokovávaní žiadosti o kompenzáciu. Vravia, že niekedy dochádza zo strany zamestnancov k slovným vyhrážkam.

Stavrovská v správe spomína prípad ženy, ktorá už potrebuje vo viacerých úkonoch pomoc druhej osoby a ÚPSVaR v roku 2019 zamietol jej synovi príspevok na opatrovanie. Úrad jej postupne znižoval mieru funkčnej poruchy, hoci zdravotný stav sa jej zhoršoval, čo bolo zrejmé aj z jej lekárskych správ predložených k žiadosti. Synovi peňažný príspevok na opatrovanie nepriznali a ÚPSVaR sa v posudku odvolal na to, že starostlivosť o matku je pre syna povinnosťou vyplývajúcou zo zákona o rodine.

„Syn nemôže matku opatrovať a zároveň aj chodiť do práce a živiť svoju rodinu,“ vysvetľuje Stavrovská. Žena sa preto voči rozhodnutiu odvolala a podala podnet na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Komisárka jej poradila, ako ďalej postupovať, avšak žena sa zľakla, aby nestratila iné v minulosti schválené príspevky a Stavrovskú požiadala, aby v tejto veci ďalej nekonala.

Príspevok na kompenzáciu

Komisárka rovnako spomína prípad ženy, ktorá sa po nepriznaní príspevku na kúpu auta odvolala na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. To však na základe jej odvolania vydalo nový komplexný posudok jej zdravotného stavu, v ktorom bola miera funkčnej poruchy ešte nižšia ako v pôvodnom. „Ďalšia kontrola nebola nutná a jej dôvod mal odvolací orgán náležite odôvodniť. Nové prehodnotenie miery funkčnej poruchy navyše vykonal bez účasti posudzovanej,“ uviedla Stavrovská. Preto podala na prokuratúru podnet na preskúmanie rozhodnutia. Tá rozhodla o jeho zrušení.

Komisárka preto považuje za potrebné, ak ÚPSVaR príspevok na kompenzáciu na základe lekárskych správ neuzná, aby ľudia v odvolacom konaní požiadali o osobnú účasť na opätovnom posúdení zdravotného stavu. V prípade zamietnutia žiadosti môžu v zákonných lehotách využiť aj právo preskúmania rozhodnutia súdom. Stavrovská ďalej upozorňuje, že ľudia poberajúci príspevky nie sú dostatočne zrozumiteľne poučení o povinnostiach, ktoré im vyplývajú zo zákona. Tiež, že roky domáhania sa pomoci ich často nakoniec odradia spoliehať sa na pomoc štátu.

Viac o téme: PoruchaFinancieZdravotné postihnutieKompenzačné príspevky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu