Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Aplikácia eKaranténa je vo svete unikátom, myslí si slovenský IT odborník

eKaranténa
eKaranténa (Zdroj: TASR/ Michal Svítok )

BRATISLAVA - Slovenská aplikácia eKaranténa, ktorá umožňuje navrátilcom zo zahraničia prežiť karanténu v pohodlí svojho domova, je podľa IT odborníka Ondreja Macka vo svete dosť unikátna. Ako uviedol, myslí si to predovšetkým pre technológiu FaceTouch, za ktorou je slovenská firma Innovatrics.

„Tá pritom porovnáva tvár odfotenú pri registrácii aplikácie s tou, ktorá je práve pred prednou kamerou smartfónu. Ako výsledok pošle len informáciu o zhode alebo nezhode,“ vysvetlil Macko s tým, že aplikácia neposiela ani zistené GPS súradnice, len ich porovnáva s tým, kde sa mobil práve nachádza. „A opäť posiela len súhlas alebo nesúhlas s potvrdenou pozíciou a nastavenou adresou domácej karantény,“ vysvetlil Macko.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako dodal na margo schvaľovania aplikácie spoločnosťami Google a Apple, dalo sa čakať, že Apple bude opatrnejšia. „Z pohľadu oboch obchodov to je podozrivá aplikácia, lebo chce používať aj polohu aj kameru – a to vždy, nielen pri používaní aplikácie. Apple je obyčajne vždy viac opatrný ako Google,“ uviedol Macko.

Obchod Google Play schválil používanie aplikácie v nedeľu (24.5.), Apple Store ju zatiaľ ešte neschválil. „Skoro 24 hodín sa však používala (na Android telefónoch) mimo schválenia prevádzkovateľom,“ upozornil Macko. Ako dodal, odpovedať na to, či údaje môžu alebo nemôžu byť prostredníctvom aplikácie eKaranténa zneužité, sa nedá. „Technické možnosti na to má, ale podľa podmienok prevádzkovania tejto aplikácie je to vylúčené,“ uzavrel Macko.

Viac o téme: PandémiaSlovenskoKoronavírusEKaranténaOndrej Macko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu