Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Primátor Malaciek spolu s Máriom L. zostávajú na slobode: Pre úplatok budú stíhaní na slobode

Na snímke primátor Malaciek Juraj Ř. Zobraziť galériu (5)
Na snímke primátor Malaciek Juraj Ř. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Primátor Malaciek Juraj Ř. a Mário L., obvinení zo zločinu prijímania úplatku, nepôjdu do väzby a budú stíhaní na slobode. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR na svojom verejnom zasadnutí, keď zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v (ŠTS) Pezinku, ktorý dvojicu do väzby nezobral.

Predsedníčka trojčlenného senátu zamietla sťažnosť prokurátora ako nedôvodnú. Zároveň rozhodnutie sudcu ŠTS pre prípravné konanie zo 14. mája považuje za zákonné a správne. Voči rozhodnutiu NS SR nie je prípustný opravný prostriedok. Rozhodnutie senátu si vypočuli ako primátor, tak aj Mário L. a ich obhajcovia. Juraj Ř. odmieta, žeby sa dopustil akéhokoľvek korupčného správania a je presvedčený, že obvinenia voči jeho osobe boli vykonštruované. Je presvedčený, že išlo o snahu zdiskreditovať jeho osobu so snahou zbaviť ho postu primátora Malaciek.

Na snímke primátor Malaciek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Sudca ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, rozhodol 14. mája o prepustení dvojice zo zadržania, keďže nekonštatoval dôvody väzby. Prokurátor ÚŠP žiadal pre oboch mužov väzbu z dôvodu, že by mohli na slobode ovplyvňovať svedkov a Juraj Ř. pokračovať v trestnej činnosti. Podľa dozorového prokurátora nejde o jednoduchú korupčnú schému a u oboch je obava, že zo svojich pozícií by mohli ovplyvňovať svedkov. V prípade je dôležité vypočuť osoby z prostredia stavebníkov v súvislosti s korupčným správaním.

Na snímke primátor Malaciek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Primátora Malaciek a Mária L. obvinil vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) z prijímania úplatku po tom, ako ich zadržali 12. mája počas protikorupčnej akcie Staviteľ. Podľa polície mal začiatkom roka zástupca mesta Malacky ponúknuť cez sprostredkovateľa úplatok developerskej spoločnosti. Nešlo vraj o peniaze, ale o "výmenný obchod".

"Developer čakal na vydanie kolaudačného rozhodnutia v prípade jeho bytového domu. Všetky zákonom stanovené podmienky splnil. Napriek tomu mal zástupca mesta developerovi ponúknuť bezproblémové a urýchlené kolaudačné rozhodnutie za splnenia ešte jednej podmienky," spresnila vtedy polícia.

Na snímke primátor Malaciek
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Za vydanie kladného stanoviska mal na oplátku žiadať, že developer svojím vplyvom zabezpečí na okresnom dopravnom inšpektoráte vydanie kladného stanoviska v prospech mesta Malacky v súvislosti s výstavbou multifunkčnej haly mestom, a to napriek nesplneniu zákonných podmienok. V prípade dokázania viny hrozí obom mužom väzenie na päť až 12 rokov.

Viac o téme: RozhodnutieObvinenie Súd MalackyNajvyšší súdJuraj Ř.Mário L.Prijímanie úplatku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu