Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Traja ľadoví muži udrú v plnej sile! FOTO Ochladí sa až o 20 stupňov: Pozor, súži nás aj ďalšia nepriazeň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, SHMÚ,)

BRATISLAVA - Mesiac máj sa považuje za najkrajší v roku, ale čo sa počasia týka, môže byť aj mesiacom mrazových dní. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej sociálnej sieti upozornil na nezvyčajne výrazné ochladenie, ktoré pocítime už v utorok. Ľadoví muži - Pankrác, Servác a Bonifác – tak udrú v plnej sile!

Meteorológovia zo SHMÚ očakávajú, že v pondelok bude do našej oblasti pred brázdou nízkeho tlaku vzduchu nad západnou Európou ešte prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu. Popoludňajšie maximá teploty vzduchu preto budú podobné, prípadne ešte trochu vyššie, ako boli v nedeľu.

Čítajte aj: Väčšia hrozba pre Slovensko ako KORONAVÍRUS?: Zasiahlo nás extrémne sucho, hrozivé varovanie klimatológa

Avizujú však výrazný pokles teplôt. „Súčasne od severozápadu postúpi nad Nemecko, Poľsko a Česko teplotne výrazný studený front, ktorý prejde cez naše územie v noci na utorok. Za ním sa k nám dostane studený vzduch, v ktorom sa zo dňa na deň citeľne ochladí,“ skonštatovali odborníci na počasie.

Teplota v hladine 850 hPa (okolo 1500 m n.m.) a tlak vzduchu prepočítaný na hladinu mora, model ALADIN
Zobraziť galériu (5)
Teplota v hladine 850 hPa (okolo 1500 m n.m.) a tlak vzduchu prepočítaný na hladinu mora, model ALADIN  (Zdroj: FB/SHMÚ)

A kým v pondelok bude na viacerých miestach nad 25 °C (ojedinele sa môže teplota blížiť až k 30 °C, predovšetkým na juhovýchode, no je tam značná neurčitosť), v utorok sa po prechode frontu ochladí v priemere o 15 °C, výnimočne až o 20 °C (sever územia), pretože teplotné maximá budú v intervale 12 až 17, na severe len 5 až 11 °C.

Teplota vo výške 2 m, model ALADIN
Zobraziť galériu (5)
Teplota vo výške 2 m, model ALADIN  (Zdroj: FB/SHMÚ)

Treba dbať aj na opatrnosť, pretože podľa SHMÚ bude celá situácia sprevádzaná aj silným vetrom, pred frontom prevažne južným, za ním severozápadným, ktorého nárazy miestami presiahnu 70 km/h.

Teplota vo výške 2 m, model ALADIN
Zobraziť galériu (5)
Teplota vo výške 2 m, model ALADIN  (Zdroj: FB/SHMÚ)

„Zrážky sa vyskytnú najmä na severe, kde sa v utorok po ochladení hranica sneženia zníži až do stredných polôh. Veľa ich však nebude, a preto bude pri vetre v suchom prostredí dochádzať k zvíreniu prachu,“ doložil hydrometeorologický ústav.

Viac o téme: PredpoveďPankrácOchladeniePočasieServácBonifác
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu