Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Ďalšie skvelé správy! Slovensko na vlne úspechu, s nákazou bojujeme najlepšie v EÚ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA/BRUSEL - Slovensko má výborné výsledky a opatrenia prinášajú svoje ovocie! Hovoria o tom aspoň posledné čísla počtu obetí nového koronavírusu, ktoré podľahli ochoreniu COVID-19. Slovensko sa totiž po niekoľkých dňoch opäť ocitá na jednom z pozitívnych vrcholov tejto pandémie. Sme totiž najlepšia krajina v Európe, ktorá zvláda túto pandémiu. A to aj vďaka rýchlej reakcii bývalej vlády, či ľudí, ktorí opatrenia poctivo dodržiavajú.

Rebríček uvádza renomovaný, zahraničný portál Bloomberg. Na počet jedného milióna ľudí máme totiž najmenej obetí na nový koronavírus v rámci všetkých európskych krajín. K dnešnému dňu je to 20 úmrtí. Aj keď ide o veľmi smutné číslo, v porovnaní so zahraničnými krajinami v Európe sme predsa skutočne obstáli lepšie, ako iní.

KORONAVÍRUS Ďalšie skvelé správy!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

KORONAVÍRUS Ďalšie skvelé správy!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: bloomberg.com)

Pochvalné slová na našu adresu

V článku na Bloombergu si naša krajina skutočne vyslúžila nadpriemernú pochvalu. "Slovensko, vnútrozemská krajina s počtom obyvateľov 5,5 milióna, zavrela svoje školy, obchody a hranice skôr ako ktorákoľvek iná krajina po Taliansku. Medzitým si politici a televízni redaktori nasadili rúška na tvár ešte skôr, ako ich vláda povinne zaviedla," píše sa v článku.

"Rýchlosť je podstatná," skonštatovala na tieto dáta vedúca oddelenia epidemiológie na Lekárskej univerzite vo Viedni Eva Schernhammerová. „Bolo by ideálne udržať epidémiu vo fáze, keď môžete sledovať spätné kontakty každého nového prípadu. V spätnom pohľade urobilo Slovensko tú správnu vec,“ pokračuje Schernhammerová.

Portál tiež spomína aj kroky Bratislavského kraja, ktorý medzi prvými pristúpil k uzatvoreniu viacerých inštitúcií bez toho, aby bol na to vyzvaný vládou. Dáta pritom Bloomberg spracovával z americkej Univerzity Johna Hopkinsa. Na nasledujúcom grafe sú znázornené nové prípady a zaznačené body uzavretia hraníc, škôl či obchodov na Slovensku (modrou) v porovnaní s Francúzskom (čiernou) a Španielskom (červenou).

Vývoj infekcie v súvislosti s opatreniami na Slovensku
Zobraziť galériu (4)
Vývoj infekcie v súvislosti s opatreniami na Slovensku  (Zdroj: bloomberg.com)

Z grafu je evidentné, že sme k uzavretiu týchto objektov pristúpili podstatne skôr a skutočne sa to prejavilo aj na výsledkoch. Bloomberg si všimol aj hlavného hygienika Jána Mikasa a pochválili ho aj za medializovaný krok zachytenia prichádzajúcich rekreantov z Rakúska, u ktorých sa potvrdilo ohnisko infekcie koronavírusu. Išlo totiž o viac ako 60 infikovaných ľudí, ktorí skončili v karanténe.

Viac o téme: ŠtatistikaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu