Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

NAŽIVO Prezidentka Čaputová po stretnutí s ministrami: Začíname celoplošne testovať, v DSS chýba personál

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s ministrom práce Milanom Krajniakom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím. Témou je súčasná situácia v domovoch sociálnych služieb na Slovensku. Situácia začala byť kritická potom, čo nákaza vypukla v DSS v Pezinku.

NAŽIVO Prezidentka po stretnutí v ministrami

14:00 Tlačová konferencia sa skončila. 

13:50 Krajniak ubezpečil, že budú testovaní všetci zamestnanci a klienti. „Pokiaľ rýchlotest potvrdí koronavírus, pretestujeme ich tými kvalitnejšími testami,“ uviedol s tým, že na testovanie v DSS majú pripravených 100-tisíc testov. Niektorí budú testovaní rýchlotestami, iní kvalitnejšími, no testovaní budú všetci. 

NAŽIVO Prezidentka Čaputová po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:49 Podľa Krajčího budú testovaní zemestnanci, ktorí sú rizikovejší. 

13:47 „Osobne ma mrzí, čo sa stalo. Chcem ubezpečiť občanov, že zabránime, aby vznikla ďalšia takáto situácia,“ uviedol Krajčí s tým, že potvrdil začiatkom plošného testovania. 

13:45 Začína celoplošné testovanie

„Dnešným dňom začalo plošné testovanie zamestnancov a klientov,“ uviedol minister práce s tým, že dnes sa začína v Bratislave a Martine. Postupne sa naštartuje na celom Slovensku. Ide o zhruba 80-tisíc ľudí, bude to trvať niekoľko dní. 

NAŽIVO Prezidentka Čaputová po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:43 Krajniak sa s prezidentkou dohodol, že ju bude priebežne informovať o všetkých problematických oblastiach. 

13:35 Od ministra práce dostala informáciu, že robia všetko pre to, aby dostali všetky potrebné ochranné zdravotné pomôcky. „Problémy boli s prednostným testovaním sa momentálne riešia,“ uviedla prezidentka. Posledným problémom, ktorí riešili bol nedostatok zamestnancov. „Kapacitná poddimenzovanosť je vysoká,“ povedala Čaputová. Okrem toho rozoberali aj štátnu karanténu a financovanie krízových centier pre obete domáceho násilia.  

NAŽIVO Prezidentka Čaputová po
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:30 Prezidentka uviedla, že čísla v posledných dňoch sú priaznivé, no netreba zabúdať na situácii v zariadeniach pre seniorov. „Preto je dôležité venovať kvalite staroslivosti zvýšenú pozornosť,“ uviedla prezidentka. Minulý týždeň komunikovala so zamestnancami, zamestnávateľmi či predsedami samospravných krajov, ktorí situáciu monitorujú. 

Situácia v DSS v Pezinku

Situácia začala byť kritická po tom, čo sa koronavírus rozšíril v Domove sociálnych služieb v Pezinku, ktorý patrí pod Bratislavský kraj. Predseda BSK Juraj Droba o pár dní odvolal riaditeľku zariadenia Violu Schmidrovú a situáciu v domove vyšetruje aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Galéria: Situácia v DSS v Pezinku

Na základe niekoľkých anonymných podaní i ďalších informácií, ktoré hovorili o tom, že v domove mala byť zanedbaná starostlivosť, sa rozhodol konať aj primátor Pezinka Igor Hianik a na políciu podal trestné oznámenie. Polícia už zaistila dokumenty aj počítače, ktoré majú pomôcť vo vyšetrovaní. V domove sa nakazilo vyše 60 klientov a niekoľko zamestnancov. Bohužiaľ, na nákazu podľahlo viac než osem ľudí. 

Celoplošné testovanie

Práve po tejto situácii sa nakoniec ministri i bratislavský župan zhodli na tom, že klienti i zamestnanci sociálnych zariadení by mali byť testovaní celoplošne. Odhalili sa aj ďalšie domovy, v ktorých sa nákaza potvrdila. Išlo o zariadenia v mestách Martin, Spiššské Bystré či Batizovce. 


KORONAVÍRUS Ďalšia obeť v Pezinku! Do DSS nastupujú posily: Testovať budeme celoplošne


Osem klientov z DSS v Martine je v nemocnici

V Univerzitnej nemocnici Martin zostáva hospitalizovaných osem pacientov z DSS Dom sv. Martina s ochorením COVID-19. V sobotu (25.4.) zomrela 73-ročná klientka po takmer desiatich dňoch hospitalizácie. Podľa hovorkyne nemocnice Kataríny Kapustovej išlo ženu s viacerými chronickými ochoreniami, ktorej zdravotný stav sa napriek liečbe zhoršoval. „Pacientku vo štvrtok (23. 4.) preložili na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny UNM a pripojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Žiaľ, dnes došlo k multiorgánovému zlyhávaniu a následnému úmrtiu pacientky,“ uviedla hovorkyňa nemocnice.


KORONAVÍRUS Kraje začali s testovaním zariadení sociálnych služieb: Nateraz si môžeme vydýchnuť


Doplnila, že aktuálne je v UNM hospitalizovaných 11 pacientov, u ktorých diagnostikovali nový koronavírus. Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 25 klientov a 11 členov personálu martinského DSS Dom svätého Martina. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej je areál DSS uzatvorený, stráži ho martinská mestská polícia. „Okrem pacientov otestovali aj všetkých zamestnancov, z ktorých bolo negatívnych päť. Zamestnanci aj naďalej zostali v karanténe v rámci zariadenia alebo v internátoch,“ dodala.

Štyria zamestnanci DSS v Galante majú koronavírus

Štyria zamestnanci DSS Patria v Galante boli pozitívne testovaní na prítomnosť nového koronavírusu. Všetci štyria pacienti sú bezpríznakoví a nachádzajú sa v 14-dňovej domácej karanténe. Následne budú opätovne testovaní. „Rozhodnutím krízového štábu sme nariadili niekoľko zásadných opatrení, medzi nimi aj okamžitú dezinfekciu všetkých priestorov Patrie. Klienti budú dostávať stravu na izbu, zároveň dostali zákaz vzájomných návštev. Návštevy z vonkajšieho prostredia sú zakázané už viac ako mesiac. Klienti majú v súčasnosti určený rozpis zdravotných vychádzok v záhradnom átriu,“ uviedol primátor Galanty Peter Paška.

Domov sociálnych služieb v
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Maarty)

Zariadenie je v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Mesto pozastavilo poskytovanie stravy pre externých stravníkov v domove sociálnych služieb Patria. „Títo občania budú kontaktovaní pracovníkmi mestského úradu a budú mať stravu zabezpečovanú prostredníctvom združenej školy obchodu a služieb v Galante,“ informoval primátor. Po dohode s vedením Nemocnice v Galante bolo otestovaných prvých 50 klientov, v  pondelok (27. 4.) bude testovanie pokračovať. V prípade zistenia nového koronavírusu budú v zmysle postupov určených regionálnym úradom verejného zdravotníctva nasledovať ďalšie potrebné kroky.

Klienti zariadení pre seniorov v Seredi sú negatívni

Klienti Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb pre dospelých v Seredi majú negatívne testy na nový koronavírus. Po tom, ako bola vo štvrtok (23. 4.) na ochorenie COVID-19 pozitívne testovaná jedna z pracovníčok, otestovali vo večerných hodinách všetkých 111 klientov zariadenia.„Výsledky všetkých otestovaných klientov sú negatívne," potvrdil Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja, do ktorého zriaďovateľskej pôsobnosti zariadenie patrí.

Podľa riaditeľky zariadenia Milady Floriánovej bolo otestovaných všetkých 46 zamestnancov domova. Výsledky 45 z nich sú negatívne, infikovaná pracovníčka je v domácej karanténe. „Otázkou zostáva, ako sa novým koronavírusom nakazila,“ povedala Floriánová. V zariadení boli prijaté prísne hygienické opatrenia.

Výberová chronológia udalostí v slovenských DSS

13. apríla
- Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb (DSS) Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu (12. 4.) bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu.
- Primátor mesta Pezinok Igor Hianik zvolal krízový štáb mesta a ohlásil súčinnosť s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK), ktorý je zriaďovateľom DSS Pezinok.

14. apríla
- Primátor Pezinka Hianik podal pre situáciu v DSS a zariadení pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku, kde bolo v uplynulých dňoch pozitívne testovaných 43 klientov a päť pracovníkov na ochorenie COVID-19, trestné oznámenie.

15. apríla
- Na Slovensku pribudli ďalšie štyri úmrtia na nový koronavírus. Z nich traja ľudia pochádzali z DSS Pezinok.

16. apríla
- V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrel muž z DSS Pezinok.
- Riaditeľka DSS v Pezinku Viola Schmidtová skončila vo svojej funkcii. Na jej pozíciu 17. apríla nastúpila krízová manažérka, doterajšia zamestnankyňa úradu Bratislavského samosprávneho kraja.

17. apríla
- V popradskej nemocnici zomrela pozitívne testovaná pacientka, klientka centra sociálnych služieb v Batizovciach.
- Bratislavská polícia začala trestné stíhanie pre prečin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby v súvislosti s prípadom šírenia nákazy novým koronavírusom v DSS v Pezinku.
- Z Domova sociálnych služieb (DSS) a zariadenia pre seniorov na Hrnčiarskej ulici v Pezinku zomrel ďalší nakazený klient.
- V Martine potvrdili tri prípady ochorenia COVID–19 v Centre sociálnych služieb v mestskej časti Ľadoveň a Dome svätého Martina v mestskej časti Jahodníky.

18. apríla
- V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia klientka DSS v Pezinku.
- V martinskom Domove sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina potvrdili testy ochorenie COVID-19 u 25 z 26 klientov zariadenia.
- Príslušníci odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave odniesli z DSS V Pezinku počítače aj listiny.
- Do Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) prijali šesť pacientov s ochorením COVID-19 z domova sociálnych služieb (DSS) Dom svätého Martina. Jedna pacientka si vyžiadala umelú pľúcnu ventiláciu.

19. apríla
- V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z DSS Pezinok.
- Zomrel pacient s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý bol klientom domova sociálnych služieb Spišské Bystré.

20. apríla
- Testy klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb (CSS) Ľadoveň v Martine na nový koronavírus boli negatívne. Testovanie sa týkalo 100 klientov a 69 zamestnancov.
- Bratislavský samosprávny kraj (BSK) začal s celoplošným testovaním zamestnancov zariadení sociálnych služieb na nový koronavírus. Ako prví boli otestovaní zamestnanci Domova sociálnych služieb (DSS) Sibírka v bratislavskom Novom Meste.
- Zomrela pacientka s pozitívnym testom na nový koronavírus z Domova sociálnych služieb Pezinok, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

23. apríla
- Na ochorenie COVID-19 bola pozitívne testovaná jedna z pracovníčok Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb (DSS) pre dospelých v Seredi. Následne otestovali vo večerných hodinách všetkých 111 klientov zariadenia.

Viac o téme: DSSKoronavírusMilan KrajniakMarek KrajčíZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu