Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Pandémia potvrdila dôležitosť digitálnej agendy, myslí si Korčok

Ivan Korčok
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Záujem o skúsenosti Estónska v oblasti kybernetickej bezpečnosti a digitálnej agendy, spoločné priority v transatlantických vzťahoch, uistenie o silnom proeurópskom a proatlantickom smerovaní Slovenska či pandémia COVID-19. To boli témy, o ktorých v piatok telefonicky hovorili minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) a jeho estónsky rezortný partner Urmas Reinsalu. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Máme záujem o získavanie estónskych skúseností v oblasti kybernetickej bezpečnosti a digitálnej agendy, pri ktorej sa práve v čase koronakrízy ukázala jej strategická dôležitosť," uviedol šéf slovenskej diplomacie. Baltská krajina rovnako aktívne bojuje s hybridnými hrozbami. "Aj tu obdobie pandémie ukazuje, že ide o dôležitú agendu, kde musíme mnohé procesy rozbehnúť v rámci všetkých kľúčových zložiek štátu, nielen rezortu diplomacie," zdôraznil Korčok.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Obaja partneri podľa tlačového odboru MZVaEZ SR zhodnotili vývoj pandémie v oboch krajinách a diskutovali aj o potrebe koordinovaného prístupu členských štátov Európskej únie – len to je podľa oboch ministrov spôsob, ako čo najviac znížiť ekonomické vplyvy súčasnej krízy. Ministri sa dotkli aj potreby začiatku diskusie o zmierňovaní cestovných obmedzení – vo chvíli, keď to nebude ohrozovať bezpečnosť.

Tlačový odbor rezortu diplomacie tiež informoval, že v rámci rozhovoru sa Korčok estónskemu partnerovi poďakoval za pozvanie vystúpiť na neformálnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktoré sa uskutoční pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Estónsko sa podľa tlačového odboru MZVaEZ SR po prvýkrát v histórii stalo členom BR OSN na roky 2020 – 2021.

Viac o téme: Minister zahraničných vecíSlovenskoIvan KorčokKoroanvírusDigitálna agenda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu