Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS V CSS v Batizovciach otestovali všetkých klientov i zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Bernd Wuestneck/dpa via AP)

BATIZOVCE - V Centre sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v Batizovciach v pondelok testovali prijímateľov a zamestnancov zariadenia. Stalo sa tak v súvislosti s prvým prípadom výskytu ochorenia COVID-19 a úmrtím klientky zariadenia, ktoré spadá pod Prešovský kraj. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Podľa hovorkyne bolo testovaných všetkých 114 prijímateľov a 95 zamestnancov zariadenia. Odbery zabezpečovala výjazdová jednotka Hasičského a záchranného zboru v Prešove. „Situáciu nechceme podceniť. Centrum sociálnych služieb je od soboty v karanténe s tým, že sme naliehali na pretestovanie všetkých prijímateľov i zamestnancov zariadenia,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský. Ten vzhľadom na vážnosť situácie vyzdvihol promptnosť odbernej jednotky, ako aj následných procedúr, do ktorej krajská samospráva bola aktívne zapojená a zabezpečovala všetky potrebné administratívne i technické požiadavky.

Majerský dodáva, že PSK vyvíja v tomto smere aj vlastnú iniciatívu. Už koncom týždňa by mala súkromná spoločnosť Medirex v samosprávnych zariadeniach zrealizovať približne 300 preventívnych testov na COVID-19. Súbežne s týmto krokom kraj očakáva pomoc od štátu, ktorý avizoval, že poskytne zariadeniam sociálnych služieb rýchlotesty.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Tie síce nezodpovedajú celkom našim potrebám, ale je to ďalší posun k ochrane zdravia pred nákazou COVID-19. Podobne, ako vládou schválené testovanie nových klientov zariadení sociálnych služieb a aj klientov zariadení, ktorí sa vrátia po preliečení z nemocníc. Veríme, že toto dôležité opatrenie sa teraz bude čo najskôr aplikovať aj v praxi,“ doplnil Majerský.

Viac o téme: TestovanieZamestnanciKoronavírusBatizovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu