Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Hasiči v katastri Oščadnice lokalizovali dve z troch ohnísk požiaru rúbaniska

Na snímk hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari rúbaniska v časti lesa v katastri Oščadnice v okrese Čadca Zobraziť galériu (7)
Na snímk hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari rúbaniska v časti lesa v katastri Oščadnice v okrese Čadca (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

OŠČADNICA - Hasičom sa podarilo lokalizovať dve z troch ohnísk požiaru rúbaniska v katastri Oščadnice v okrese Čadca. Tretie ohnisko požiaru, ktorý zasiahol plochu s rozlohou približne 20 hektárov, sa nachádza v neprístupnom teréne. Informovala o tom Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Požiar, ktorý vypukol v pondelok krátko po 11. hodine, likviduje viac ako 100 dobrovoľných a profesionálnych hasičov. "Vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR uskutočnil doposiaľ osem zhodov, v hasení bude pokračovať až do zotmenia. Na mieste udalosti je aj expertízna skupina na zisťovanie príčin vzniku požiarov z Požiarnotechnického a expertízneho ústavu MV SR v Bratislave, pretože škodu predbežne vyčíslili na viac ako 200.000 eur. Pri udalosti sa doposiaľ nikto nezranil," uviedla Križanová.

Na mieste udalosti zasahujú hasiči z Čadce, Martina a Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a členovia DHZ obcí Krásno nad Kysucou, Oščadnica, Dunajov, Skalité, Raková, Turzovka, Klokočov, Sučany, Stará Bystrica, Turany, Korňa, Kysucký Lieskovec, Staškov, Horný Vadičov, Martin-Priekopa.

Hasiči likvidujú požiar rúbaniska v katastri obce Oščadnica (Zdroj: TASR - Erika Ďurčová)

Počet požiarov narástol, HaZZ vyzýva na zodpovednosť

Počet požiarov na Slovensku v marci narástol o 15 percent. Išlo najmä o požiare v prírodnom prostredí a v domácnostiach. Hasiči preto vyzývajú ľudí, aby sa správali zodpovedne v domácnosti, pri záhradkárskych prácach a vyvarovali sa najmä spaľovaniu odpadu, lístia, konárov a zvyškov rastlín v prírodnom prostredí. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

Za posledných päť dní podľa nej hasiči zaznamenali na viacerých miestach Slovenska nárast výjazdov k požiarom v prírodnom prostredí. Požiare hasili v katastri obce Domaniža v Šibeničnej doline v nedostupnom teréne aj na rúbanisku v katastri obce Ochodnica. V sobotu (4. 4.) ich vyslali k požiaru senníka v obci Závod a 30 hasičov momentálne zamestnáva rozsiahly požiar rúbaniska v katastri obce Oščadnica.

Už 15 okresných riaditeľstiev HaZZ vyhlásilo pre celé územie svojho okresu čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. "Za jeho nerešpektovanie hrozí pokuta vo výške 331 eur pre fyzické osoby, pre podnikateľov sa suma môže vyšplhať do výšky 16.596 eur," doplnila Farkasová.

Profesionálni hasiči sa okrem štandardných výjazdov aktuálne každý deň zúčastňujú na opatreniach na elimináciu následkov pandémie nového koronavírusu na Slovensku. Zabezpečujú odber vzoriek občanom s podozrením na ochorenie COVID-19, dodávky a distribúciu zdravotníckeho materiálu a dezinfekčných prostriedkov, dekontamináciu karanténnych zariadení, stavajú krízové stany pri zdravotníckych zariadeniach a merajú teplotu občanom na vyhradených úsekoch hraničných priechodov.

Viac o téme: PožiarHasičiRúbaniskoOščadnicaLaliky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu