Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Historický moment! Koaličnú zmluvu prvýkrát podpísali aj poslanci

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu za vládne strany dnes podpísali koaličnú zmluvu, ktorá upravuje základné vzťahy medzi vládnymi stranami. Koaličnú dohodu podpísali lídri pred vyše týždňom, doteraz sa ešte nestalo, aby koaličnú zmluvu podpisovali aj poslanci.

Koaličná zmluva upravuje základné vzťahy medzi vládnymi stranami. Jej znenie je stále tajné, hoci ju lídri vládnych strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí už podpísali. Koaličnú dohodu chcel premiér Matovič zverejnil už pred pár dňami, no jeho plán, aby ju podpísali všetci poslanci, termín zverejnenia odsunul. Zatiaľ sa ešte nestalo, aby koaličnú zmluvu podpisovali všetci poslanci. 

VIDEO Akt podpísania koaličnej zmluvy všetkými poslancami

13:26 Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová doplnila, že poslanci z ich strany vstúpili do koalície s veľkými očakávaniami. Podľa jej slov chcú byť konštruktívnym a racionálnym partnerom, ktorý bude ponúkať riešenia bez populistických skratiek.

VIDEO Historický moment! Koaličnú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

13:10 Skonštatoval, že poslanci mali čas oboznámiť sa s celým textom koaličnej dohody, aby sa vedeli slobodne rozhodnúť. „Verím, že je to základ a záväzok do budúcna, že naplníme naše sľuby,“ skonštatoval. Dodal, že partneri pracujú aj na tvorbe programového vyhlásenia. Jednotlivé ministerstvá by mali pripraviť svoju časť. „Všetko stihneme, proces beží,“ priblížil.

13:00 „Keď poslanci raz podpíšu koaličnú zmluvu alebo spoločne zahlasujú za PVV, ktoré bude v súlade s koaličnou zmluvou, tak už pri akomkoľvek zákone, ktorý príde a ktorý bude napĺňať ducha a literu PVV (programové vyhlásenie vlády, pozn. red.), sa očakáva, že ho poslanci, samozrejme, schvália a budú hlasovať za,“ uviedol premiér.

VIDEO Historický moment! Koaličnú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:54 Po podpise koaličnej dohody a následného odsúhlasenia programového vyhlásenia vlády sa bude od koaličných poslancov očakávať, že budú hlasovať za podporu zákonov, ktoré sa budú týkať opatrení v zmysle dohôd. Uviedol to premiér Matovič. Pri zákonoch, ktoré budú nad rámec spoločných dohôd, budú mať podľa jeho slov poslanci zelenú kartu.

12:42 Obsah koaličnej zmluvy by mal Boris Kollár zverejniť v pondelok 6. apríla. 

12:41 Koaličnú dohodu podpíše všetkých 95 poslancov

Šéf parlamentu Boris Kollár povedal, že podpis koaličnej zmluvy je historický okamih, lebo ju podpisujú všetci koaliční poslanci. Potvrdil to aj šéf SaS Richard Sulík, koaličnú zmluvu podpíše všetkých 95 poslancov koalície.

VIDEO Brífing poslancov pred podpisom koaličnej zmluvy

„Vyjadrujú určitý symbol – a ten symbol je spájanie. V čase pandémie sa všetci musíme zomknúť, je jedno, či z koalície a opozície. Každým jedným podpisom dáva každý jeden poslanec jasný signál, že keď sa zomkneme, nikto nás neporazí.“

Poslanci doteraz koaličnú zmluvu nikdy nepodpisovali

Matovič hneď po podpise dohody koaličnými partnermi avizoval, že by chcel, aby sa k podpisu pridali aj koaliční poslanci. Vedenie OĽaNO si takýmto záväzkom môže zabezpečiť poslušnosť vlastného klubu v parlamente. Krátko po voľbách Matovič tvrdil, že koaličnou dohodou nebudú poslanci viazaní. Ešte včera však premiér uviedol, že to teraz nerieši a má iné priority, pripustil, že poslanci napokon dohodu možno neodpíšu.

VIDEO Historický moment! Koaličnú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Je to technikália, osobne to neriešim. (...) Mám iné priority, je to čerešnička na torte,“ povedal v tejto súvislosti Matovič. Za základ označil, že dohodu podpísali predsedovia koaličných strán. Zdôraznil, že dohoda je tak platná. Na otázku, či chcú dohodu podpísať všetci poslanci, odpovedal, že to nerieši. 

Koaličná dohoda

Koaličnú dohodu podpísali predstavitelia OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí 21. marca v priestoroch Bratislavského hradu. Predseda vlády tiež skonštatoval, že sa kráti aj termín na predloženie programového vyhlásenia vlády. Uistil, že koaliční partneri majú jeho prípravu pod kontrolu, pričom každý minister má vypracovať svoj podiel. Svoje návrhy PVV majú ministerstvá predložiť do konca týždňa.

Konečný návrh programového vyhlásenia vlády má Matovič predložiť na rokovanie kabinetu do 13. apríla. Následne musí vláda predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery. Kabinet tak musí urobiť podľa Ústavy SR do 30 dní po svojom vymenovaní, čo sa udialo 21. marca.

Viac o téme: PoslanciKoaličná zmluvaIgor MatovičSaSSme rodinaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu