Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Rekordný počet testovaných! Pribudlo 26 nových prípadov: Slovensko má ďalších vyliečených

Minister zdravotníctva Marek Krajčí Zobraziť galériu (4)
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

BRATISLAVA - Vláda pokračuje v rokovaniach aj dnes. Štátny tajomník Martin Klus uviedol, že na repatriáciu čaká vyše tritisíc Slovákov. S ich návratom je problém. Na Slovensku totiž pre nich nemáme dostatok miest v karanténe. Minister zdravotníctva informoval, že na Slovensku pribudlo 26 prípadov koronavírusu.

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí pred dnešným rokovaním vlády uviedol, že v zahraničí momentálne na repatriáciu čaká viac ako tritisíc ľudí. Na Slovensko sa však zatiaľ nemôžu vrátiť, pretože na to nemáme kapacity. Včera ministerstvo registrovalo vyše šesťtisíc žiadostí. 

Galéria: Rokovanie vlády


Vypne Matovič krajinu? Odborníci varujú: BLACKOUT je ekonomická samovražda! Kríza by sa ešte prehĺbila


17:50 Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva SR, a to v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom je odstrániť prekážky, ktoré by bránili poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sústrediť sa predovšetkým na pacientov s novým koronavírusom. Rovnako má zmierniť negatívne vplyvy v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie z 11. marca 2020 a vyhlásením núdzového stavu z 15. marca 2020.

16:30 Neviem si v tejto chvíli predstaviť, že by nastal tzv. blackout

Klus si v tejto chvíli nevie predstaviť, že by na Slovensku nastal takzvaný blackout, teda obmedzenie života s výnimkou nevyhnutných činností pre infraštruktúru štátu. Uviedol to v prestávke počas rokovania vlády.

Podľa neho sú slová Igora Matoviča "akýmsi nástrelom" na to, ako na takúto myšlienku zareaguje verejnosť. V tejto súvislosti Klus vníma aj negatívne stanoviská. „Neviem si to v tejto chvíli predstaviť,“ dodal osobný názor na to, či je blackout na Slovensku reálny. Zároveň zdôraznil, že takémuto zámeru musí predchádzať intenzívna, vecná a odborná diskusia aj na úrovni ústredného krízového štábu.

14:50 Slovensko ma už piatich vyliečených

Slovensko má spolu 5 vyliečených pacientov z koronavírusu. K trom vyliečeným pribudli ďalší dvaja pacienti hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Pacienti boli prepustení do domácej karantény, včera im prišli výsledky druhého kontrolného odberu s negatívnym výsledkom. K vyliečenej mužovi a žene z Košíc a ďalšiemu mužovi z banskobystrického regiónu tak pribudli ďalší dvaja. 

14:37 Vyhlásenie rezortu zahraničia

Slovenská republika vníma princíp právneho štátu ako základnú demokratickú hodnotu. Zdieľame preto názor členských štátov Európskej únie, že dôsledné dodržiavanie tohto princípu je nevyhnutné aj v mimoriadnej situácii, ktorej dnes všetci čelíme. EÚ je spoločenstvom založenom na spolupráci a dialógu. Otázku právneho štátu a jeho uplatňovania v rámci EÚ považujeme za legitímnu a sme pripravení na otvorenú diskusiu s členskými štátmi a európskymi inštitúciami o opatreniach, ktoré prijímajú všetky členské štáty.

KORONAVÍRUS Rekordný počet testovaných!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:25 V programovom vyhlásení vlády je rozšírený okruh subjektov, ktoré môžu navrhovať kandidáta na generálneho prokurátora, ako aj verejné vypočutie kandidátov. Po prerušenom rokovaní vlády SR to vo štvrtok uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. (tasr)

13:40 Ako to vyzerá s prípadmi koronavírusu na Slovensku?

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval, že v súčasnosti je hospitalizovaných 118 pacientov, z toho u 57 je potvrdený COVID-19, u 61 sa čaká na výsledky. Traja hospitalizovaní pacienti sú na jednotke intenzívnej starostlivosti, jeden je napojený aj na umelú pľúcnu ventiláciu.

Najviac prípadov výskytu je v Bratislavskom kraji – 153, nasledujú Žilinský kraj – 54, Trenčiansky kraj - 53, Prešovský kraj – 47, Trnavský kraj – 36, Nitriansky a Košický kraj – zhodne po 29 prípadov a Banskobystrický kraj s 25 pozitívnymi prípadmi. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 228 mužov a 198 žien. Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov – 136 osôb, nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 110, vo vekovej kategórii 45 – 59 je to 88 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 61 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov – celkovo 28.

13:37 Verejnosť sa dozvie mená nominantov vlády SR a Národnej rady (NR) SR do Súdnej rady SR už v najbližších dňoch a nebudú to veľké prekvapenia. Po prerušenom rokovaní vlády to vo štvrtok uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

KORONAVÍRUS Rekordný počet testovaných!
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

„Sú to mená, ktoré sú známe, nebudú to veľké prekvapenia. Navrhujeme mená, ktoré sú podľa mňa silné osobnosti, či už morálne alebo odborne,“ uviedla Kolíková, ktorá verí, že sa v najbližších dňoch na úrovni koalície dosiahne dohoda. Súdna rada je momentálne bez tretiny svojich členov. Udialo sa tak po tom, ako odstúpili všetci nominanti vlády a dvaja nominanti parlamentu, keď ich ministerka informovala o tom, že nemajú dôveru vlády.

13:23 Pozrite si aktuálny zoznam nových prípadov. 

12:37 Igor Matovič uviedol, že Jána Marosza odvolali preto, lebo má pomôcť na Úrade vlády. „Rozhodli sme sa po debate, že bude v tejto situácii viac nápomocný na úrade vlády,“ uviedol premiér. 

12:35 Repatriácie občanov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa nekončia, v súčasnosti je iba pozastavená registrácia. Informoval o tom predseda zahraničného výboru za Smer Juraj Blanár.

12:14 Na Slovensku potvrdili ďalších 26 prípadov nákazy

Na Slovensku včera testovali 1191 ľudí. Súkromné laboratóriá doteraz testovali 590 ľudí. Na Slovensku tak včera pribudlo 26 prípadov nákazy koronavírusom, 118 ľudí je hospitalizovaných, traja ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Minister zdravotníctva oznámil aj dobré správy, traja pacienti sa vyliečili. „Z pozitívnych pacientov nám výrazne stúpol počet osôb nad 65 rokov. Za včerajší deň to boli piati pacienti,“ uviedol minister a vyzval občanov Slovenska na ochranu starších ľudí. 

11:16 Vláda by mala na dnešnom rokovaní odvolať Jána Marosza (OĽaNO) z postu štátneho tajomníka ministerstva dopravy. Nahradiť by ho mal Jaroslav Kmeť. Marosz sa pritom stal štátnym tajomníkom pred pár dňami. 

Chýbajú nám voľné kapacity

„Potom, ako sme pozastavili tento proces, čaká na repatriáciu ešte okolo 3100 ľudí. My sme schopní tento počet do zhruba dvoch týždňov dostať na Slovensko. Narážame však na voľnú kapacitu zariadení, kde by mohli títo občania stráviť karanténu,“ uviedol Klus. 

Klus uviedol, že zabezpečiť voľné miesta by nemali len kraje, ale aj rezort vnútra alebo rezort obrany, na ktoré sa chystá apelovať. „Sme v permanentnom kontakte s oboma ministrami. Naši občania čakajú, kedy pošleme ďalšie lietadlá, ale nemôžeme tak spraviť, lebo nemáme miesto v karanténnych centrách,“ dodal. 

Rezort obrany ponúkol päť budov

Minister obrany Jaroslav Naď v reakcii na Klusove vyjadrenia uviedol, že rezort obrany má možnosti. „Vláda bola informovaná o tom, že všetky ústredné orgány štátnej správy poskytujú množstvo ubytovacích kapacít na repatriáciu našich občanov. Aktuálne máme na rezorte obrany v našich kapacitách asi 600 ubytovaných ľudí, ktorí priebežne prichádzajú a odchádzajú podľa toho, kedy končia karantény a kedy sú testovaní,“ reagoval Naď pred rokovaním vlády. 

Následne majú deň na dezinfekciu. Naď uviedol, že momentálne k dispozícii poskytli päť veľkých ubytovacích kapacít. „Sú to budovy, hotely, ktoré patria pod ministerstvo obrany a iné zariadenia, ktoré máme, aby sme ich ubytovali,“ povedal. Zároveň však ľudí vyzval, aby sa správali slušne. „Máme vážne problémy s ich trpezlivosťou a s tým, ako sa správajú z hľadiska bezpečnosti v našich kapacitách,“ povedal šéf obrany s tým, že ľudia likvidovali nábytok, vyhadzovali von oknom matrace a k personálu sa nesprávali slušne. Výmena ľudí je podľa Naďa relatívne rýchla. Zachytili aj pár pozitívnych prípadov, ktorí ostali v karanténe dlhšie ako týždeň (v prípade negatívne testovaných) a boli od ostatných izolovaní. 

Proces repatriácie pozastavili

Klus ešte včera oznámil, že od výzvy na ukončenie prijímania žiadostí o repatriáciu k polnoci 2. apríla zaznamenal rezort ďalších 500 žiadostí. „Predpokladáme, že v podobnom duchu to bude pokračovať,“ naznačil. V rámci letov má byť zorganizovaný ešte jeden medzikontinentálny let, budú taktiež pokračovať lety v rámci Európy. „Najmä na miesta, odkiaľ je ťažké sa dostať komerčnými leteckými linkami, respektíve autobusom,“ objasnil Klus.

Repatriáciu koordinuje MZVaEZ v súčinnosti s partnermi z iných krajín. V rámci jedného letu preto lietadlo môže prepraviť ľudí z viacerých krajín. Ocenil v tejto súvislosti i spoluprácu s Českou republikou a Maďarskom. „S Českou republikou napríklad koordinujeme postup pri repatriácii našich občanov z Indie a Indonézie, maďarská strana nám prisľúbila pomoc pri preprave z USA, Kanady či Islandu,“ dodal Klus.

Prípady budú posudzovať individuálne

Aj po ukončení prijímania žiadostí môže podľa jeho slov prísť k prípadom, keď štát pomôže dostať sa ľuďom zo zahraničia domov. Prípady budú posudzovať individuálne. Klus priznal, že aj v doterajších organizovaných návratoch sa odohrali situácie, keď nahlásený občan si napokon prepravu rozmyslel. „Stalo sa to aj pri pondelkovej (30. 3.) repatriácii z írskeho Dublinu, no nie je to prípad skupín, len jednotlivcov,“ objasnil.

V niektorých prípadoch môže prísť podľa neho aj k tomu, že sa v dôsledku situácie v krajine nemôže dostať cestujúci na letisko. „Zaznamenali sme i prípady, že prepravovaní mali vysokú teplotu, takže sa na palubu nedostali,“ dodal. Cena pre repatriovaných za prepravu lietadlom sa odvíja od obsadenosti lietadla. 

Vypnutie krajiny

Vláda pokračuje v rokovaniach aj dnes. Premiér Igor Matovič tento týždeň hovorí o tzv. blackoute, teda o vypnutí krajiny. Jeho rišenie však narazilo aj u jeho koaličných partnerov. Mnohí ekonómovia a odborníci sa vyjadrili, že ide o škodlivý návrh, ktorý by zrejme slovenskú ekonomiku potopil. Matovič uviedol, že by sa tak mohol rozhodnúť do týždňa alebo dvoch. Vojenská disciplína by platila zrejme zhruba tri až štyri týždne. Blackout by však ešte mal byť predmetom odbornej diskusie. 

Viac o téme: Igor MatovičOĽaNOMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu