Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SNS víta prvé ekonomické opatrenia vlády, vníma ich však zatiaľ ako nejasné

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Mimoparlamentná Slovenská národná strana víta prvé ekonomické opatrenia vlády Igora Matoviča, ktoré majú pomôcť s preplácaním miezd až do výšky 80 percent.

"Vnímame ich však zatiaľ ako veľmi nejasné a nesystémové. Myslíme si, že uvedené opatrenia spôsobia chaos v pracovnoprávnych vzťahoch," uviedla vo svojom vyhlásení strana. Prvým krokom vlády v oblasti zamestnaneckých vzťahov by podľa SNS malo byť odpustenie zdravotných, nemocenských a sociálnych platieb. "Štát ľahšie vykompenzuje výpadky Sociálnej poisťovne a zdravotných poisťovní. Púšťať sa do dialógu s desiatkami tisíc firiem o preplácaní miezd je veľké riziko," uviedla SNS.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Druhým krokom, ktorý sa musí podľa strany riešiť so Združením miest a obcí Slovenska, je odpustenie dane z príjmov fyzických osôb. "Aj tu sa štát ľahšie dohodne s obcami a mestami. Samozrejme, na mieste je aj refundácia miezd, ale za jasne stanovených pravidiel a po vyčerpaní nami uvedených postupov," podotkla SNS. Postupnosť týchto krokov je podľa nej žiaduca, aby nenastala anarchia a nesystémovosť na pracovnom trhu. "Veríme, že vláda SR sa zamyslí nad nami navrhovanej postupnosti krokov," vyzýva SNS.

Predseda vlády SR Igor
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Vláda v nedeľu predstavila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom. Náklady na tieto opatrenia môžu dosiahnuť 1,5 miliardy eur, teda viac ako 1 % hrubého domáceho produktu  mesačne. Opatrenia sa budú prijímať v skrátenom legislatívnom konaní, vláda a parlament ich bude prijímať v priebehu nasledujúceho týždňa.

Viac o téme: OpatreniaVládaSlovenskoSNSKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu