Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Vláda musí zakročiť proti šíreniu nákazy vo vylúčených komunitách, tvrdí ombudsmanka

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová podporuje výzvu mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú marginalizovaným komunitám, aby vláda venovala dostatočnú pozornosť aj tejto ohrozenej skupine. Vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19, spôsobeného novým koronavírusom, je podľa nej potrebné zaoberať sa sociálne znevýhodnenými skupinami a zabezpečiť pripravenosť v prípade prepuknutia nákazy vo vylúčených komunitách.

"Čelíme špecifickej situácii, v ktorej má prioritu právo na ochranu zdravia a života. Medzi mimoriadne ohrozené skupiny patria seniori či ľudia so zdravotnými komplikáciami, ľudia bez domova, no dôležité je chrániť tiež ľudí z marginalizovaných komunít, ktorí žijú aj v oblastiach s obmedzeným alebo žiadnym prístupom k pitnej vode," uviedla Patakyová. "Obmedzené možnosti dodržiavania hygieny v takomto čase môžu spôsobiť neodvrátiteľné škody na životoch a zdraví. V takejto situácii je nevyhnutné prijímať rýchle a účinné opatrenia proti šíreniu nákazy," hovorí ombudsmanka. Tvrdí, že preto podporuje výzvu mimovládnych organizácií, ktoré upozorňujú na potrebu zamerať sa na marginalizované komunity.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Zástupcovia mimovládnych organizácií vo výzve apelujú na vládu, aby vypracovala krízový plán pre prípad, že sa pandémia rozšíri aj v chudobnejších oblastiach. "Verím, že krízový štáb bude venovať dostatočnú pozornosť marginalizovaných komunitám, ako aj ďalším ohrozeným skupinám," uzavrela verejná ochrankyňa práv.

Viac o téme: OmbudsmankaKoronavírusMária Patakyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu