Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedcom sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene koronavírusu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Virologickému ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene vírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom hovorkyňa SAV Monika Hucáková. Slovenské kmene vírusu budú po úspešnej genetickej charakterizácii vložené do Európskeho vírusového archívu.

Budú tak k dispozícii medzinárodnej vedeckej komunite k ďalšiemu výskumu. "Tento úspech je príkladnou ukážkou spolupráce slovenských verejných a akademických inštitúcií, ktoré sa v ťažkej situácii spojili pre dobrú vec a prispejú k medzinárodnému výskumu nového vírusu," uviedol vedúci Oddelenia ekológie vírusov z BMC SAV Boris Klempa.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako Klempa uviedol, úspech sa podaril aj vďaka spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva. Klinické vzorky prvých slovenských pacientov, ktoré poslúžili ako zdroj vírusu, poskytlo Národné referenčné centrum pre chrípku. Po úspešnej izolácii z vírusov vedci pripravili neinfekčné vzorky ich genetického materiálu, ktoré v súčasnosti spracovávajú s cieľom identifikácie kompletného vírusového genómu.

Viac o téme: SlovenskoKoronavírusIzolovať
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu