Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

KORONAVÍRUS Predseda Prešovského kraja Majerský vyzýva vládu na reguláciu cien respirátorov

Respirátor typu FFP3
Respirátor typu FFP3 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

PREŠOV - Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský apeluje na vládu, aby pristúpila k regulácii cien za osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP) podľa vzoru susedného Česka. Podľa Majerského sú ceny dostupných prostriedkov premrštené. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Všetci si plne uvedomujeme, že na zastavenie šírenia nového koronavírusu si musíme zakrývať ústa a nos rúškom alebo respirátorom. Na trhu je však týchto ochranných pomôcok nedostatok. Ak sa však nájdu predajcovia, ktorí disponujú týmto tovarom, z krízovej situácie chcú čo najviac vyťažiť. Rúška a respirátory predávajú spotrebiteľom za niekoľkonásobné ceny a vedome sa tak obohacujú na vzniknutej pandémii," píše v liste Majerský dosluhujúcemu premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) a dezignovanému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Majerský upozorňuje na fakt, že v Českej republike prijala vláda začiatkom marca opatrenia na regulovanie predaja a cien respirátorov. Maximálnu cenu respirátorov vyrobených v Európskej únii stanovila na 175 českých korún bez DPH, čo predstavuje asi 6,44 eura bez DPH. Maximálnu cenu respirátorov vyrobených mimo Európskej únie stanovila na 350 českých korún bez DPH, čo je asi 12,89 eura bez DPH.

"V tejto súvislosti sa na vás obraciam s prosbou, aby ste podobné nariadenie na regulovanie cien osobných ochranných pracovných prostriedkov zaviedli aj na Slovensku. Predíďme tomu, aby sa obchodovalo so zdravím ľudí a aby sa predajcovia zámerne obohacovali na nedostatkovom tovare, ktorý si bežní ľudia nemôžu za také vysoké ceny dovoliť," píše ďalej Majerský s tým, že jediným účinným riešením v boji proti novému koronavírusu je aktuálne len prevencia. Opatrenie by podľa jeho slov v tejto krízovej situácii uvítali mnohí spotrebitelia.

Viac o téme: Regulácia cienMilan MajerskýPrešovRespirátory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu