Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na pandémii sa priživujú aj poslanci: Blaha šíri hoaxy o USA, podľa Kotlebu vírus priniesli migranti

Blaha a Kotleba šíria hoaxy o koronavíruse. Zobraziť galériu (3)
Blaha a Kotleba šíria hoaxy o koronavíruse. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Kým Slovensko rieši to, aby celosvetová pandémia v našej krajine neprerástla do rozmerov ako v Taliansku, niektorí politici ďalej veselo šíria konšpirácie. Napriek tomu, že polícia hovorí o trestnom čine.

Nielen extrémistická strana ĽSNS, u ktorých sme na podobné šírenie hoaxov zvynutí, ale aj poslanec Ľuboš Blaha často šíri na svojom Facebooku polopravdy a konšpirácie. Inak to nie je ani pri aktuálnej vážnej situácii, akou je celosvetová pandémia, ktorú spôsobil nový, rýchlo sa šíriaci koronavírus. 

KORONAVÍRUS ONLINE Na Slovensku pribudlo 8 prípadov: Počet nakazených prekročil stovku

Začalo to Milanom Uhríkom, ktorý na sociálnej sieti zdieľal status, v ktorom napísal, že do Európy smeruje niekoľko tisíc amerických vojakov a tankov. 

Diskusná relácia RTVS O
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

"Kým ľudia panikária a médiá vypisujú prakticky len o koronavíruse, tak medzičasom sa v 7 európskych krajinách potichučku vyloďuje 20 000 amerických vojakov, 13 000 amerických ťažkých tankov, obrnených vozidiel a helikoptér spolu s ďalším vojenským vybavením. Tieto americké divízie sa pridajú k ďalším 10 000 americkým vojakom, ktorí v Európe už sú. Na čo sem prišli? Pomôcť zabrániť šíreniu vírusu? Vôbec nie! Prichádzajú sem v kolaborácii s NATO provokovať a vyskúšať si, ako by mohla prebiehať vojna proti Rusku na európskom kontinente! Na rozdiel od európskych občanov na amerických vojakov neplatia žiadne karantény, veď vírusová panika medzi ľuďmi im aspoň zabezpečí komparz pre navodenie atmosféry skutočnej vojny," napísal Uhrík. 

HOAX O AMERICKÝCH TANKOCH Niektorí zbabelci zneužívajú situáciu ohľadom koronavírusu a začínajú ju spájať s tradičnými...

Uverejnil používateľ Hoaxy a podvody - Polícia SR Nedeľa 15. marca 2020

Ako to však u ĽSNS býva zvykom, keď túto informáciu slovenská polícia dementovala, Uhrík napísal status, v ktorom sa bráni tým, že "liberáli píšu, že zavádzam, lebo sa nejedná o žiadnu utajovanú operáciu, ale o vopred plánované cvičenie NATO. Nuž, milí slniečkari, treba si prečítať môj status ešte raz a nemýliť si dojmy a pojmy. Nikde netvrdím, že ide o utajované cvičenie".

Kotleba o migrantoch

Nielen USA, ale podľa predsedu ĽSNS aj nelegálni migranti môžu za šírenie koronavírusu. Marian Kotleba o tom natočil video, v ktorom, ako vidno, ignoruje odporúčania, že by mal nosiť rúško. 

"Pravda je taká, že nám sa sem vďaka otvoreným hraniciach dostali ľudia, o ktorých zdravotnom stave nič nevieme. My sa tu ideme obmedzovať, povinne si umývať ruky a dávať do karantény svojich vlastných ľudí, ale necháme si tu behať kadejakých migrantov," hovorí Kotleba.

Marian Kotleba o tom, že koronavírus priniesli do Európy nelegálni migranti

Blaha o Trumpovi

Ku konšpiráciam sa pridal aj smerák ľuboš Blaha, ktorý je šírením poloprávd známy. Ten sa na svojom profile "zamýšľa" nadtým, či je skutočne možné, že koronavírus je biologickou zbraňou amerického prezidenta Donalda Trumpu. 

"KORONAVÍRUS AKO AMERICKÁ BIOLOGICKÁ ZBRAŇ? Nikto samozrejme nepozná pravdu - biologická vojna nefunguje tak, že sa hovorca amerického prezidenta postaví pred kamery a ohlási, že na konkurenčnú veľmoc zoslali biologickú zbraň. Empirické dôkazy sa hľadajú ťažko. Naopak - takéto veci sa zatĺkajú po storočia a všetky hypotézy, ktoré ukazujú prstom na geopolitický boj, sú médiami hlavného prúdu označované za konšpiračné teórie. IBA KONŠPIRÁCIA? ALEBO LEGITÍMNA HYPOTÉZA? V medzinárodnej politike je to už tak - empirické dôkazy získate iba veľmi ťažko, k dispozícii máte obvykle len propagandu mocenských blokov, a preto musíte pracovať s logikou, analýzou a nastoľovať otázky. Nejdem nikoho obviňovať, ale tak sa teda pýtajme - 10 jednoduchých otázočiek," napísal Blaha. 

Ľuboš Blaha konšpiruje o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ľuboš Blaha)

S otázkami sme sa obrátili aj na slovenskú políciu. "Polícia sa vo všeobecnosti zaoberá všetkými podozreniami zo spáchania protiprávneho konania, o ktorých sa dozvie, bez ohľadu na osobu podozrivého prijíma potrebné opatrenia a všetky informácie vyhodnocuje, aby mohla rozhodnúť o ďalšom postupe, či už podľa Trestného poriadku, prípadne podľa priestupkového zákona alebo iných predpisov, tam kde nie je na konanie príslušná," povedala pre Topky Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru.

Viac o téme: Ľuboš BlahaKoronavírusMarian KotlebaMilan UhríkHoaxy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu