Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

AKCIA BÚRKA Dve sudkyne a podnikateľ sú zatiaľ na slobode: Rozhodovať bude Najvyšší súd

Zadržaná sudkyňa Miriam Repáková prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici
Zadržaná sudkyňa Miriam Repáková prichádza na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Najvyšší súd bude vo štvrtok 19. marca rozhodovať o obvinených, ktorých Špecializovaný trestný súd po policajnej akcii Búrka nevzal do väzby. Ako ďalej informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, súd bude rozhodovať konkrétne o Zuzane Maruniakovej, Miriam Repákovej a Ladislavovi Mojžišovi.

„Čo sa týka ostatných obvinených, o tých bude senát Najvyššieho súdu rozhodovať na neverejnom zasadnutí, ktorého termín zatiaľ nie je určený,“ povedala Važanová.

Špecializovaný trestný súd vzal v sobotu 14. marca do väzby sudcov Moniku Janskovskú, Denisu Cvikovú, Eugena Palášthyho, Richarda Molnára a advokáta Miroslava Mojta. Všetci budú stíhaní väzobne pre možné ovplyvňovanie svedkov a Miroslav Mojto, Eugen Palášthy a Richard Molnár aj pre možné pokračovanie v trestnej činnosti. Sudkyňu Zuzanu Maruniakovú a ďalších dvoch obvinených - Miriam Repákovú a Ladislava Mojžiša súd ponechal na slobode. Prokurátor aj obvinení vzatí do väzby podali proti rozhodnutiu sťažnosti.

NAKA zasahovala v stredu 11. marca na viacerých miestach. Počas akcie s názvom Búrka zadržali vyšetrovatelia viacero osôb. Polícia následne na sociálnej sieti informovala, že medzi zadržanými bolo 13 sudcov, jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Tí v súčasnosti čelia obvineniam z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a z marenia spravodlivosti.

Základom celého prípadu podozrivej skupiny sudcov bola komunikácia Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Z vyšetrovania úkladnej vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyplynulo, že obžalovaný kontroverzný podnikateľ komunikoval s viacerými sudcami a snažil sa údajne ovplyvňovať rôzne súdne konania vo svoj prospech. Kočner je rovnako v prípade obvinený.

Viac o téme: BúrkaNajvyšší súdMiriam Repáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu