Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ako dlho sa udrží koronavírus vo vzduchu či na plaste? Výsledky štúdie vás prekvapia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

BRATISLAVA - Na Slovensku pribúda počet nakazených novým koronavírusom. Šíriť sa dokáže jednoducho a rýchlo, pričom veľkú rolu hrá, na aký povrch vírus dopadne a či ste chránení. Pozrite sa, ako dlho sa udrží vo vzduchu či na plaste.

Množstvo ľudí si stále neuvedomuje, že nový koronavírus možno poraziť len poctivým dodržiavaním preventívnych opatrení, ktoré nariadila vláda SR aj Ústredný krízový štáb. To, ako bude v najbližších týždňoch či mesiacoch vyzerať Slovensko aj svet, záleží hlavne od zodpovednosti, pomoci a súdržnosti obyvateľstva. 

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby zverejnilo na sociálnej sieti výsledky zatiaľ nerecenzovanej vedeckej štúdie, z ktorej vyplýva, že kľúčová zostáva hygiena. "Čo najčastejšie si umývať ruky, vetrať, nosiť rúško a izolovať sa. Myslite na to a buďte zodpovední. K sebe, aj k ostatným," znie odkaz. 

Z výsledkov je zrejmé, že zatiaľ čo sa vírus vo vzduchu udrží 3 hodiny a na medi štyri, na kartóne je to už 24 hodín a 2 až 3 dni na plaste a oceli. Preto nezabúdajte na nosenie rúšok a na častú hygienu.

Ako dlho sa udrží
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR)

Viac o téme: KoronavírusPovrchy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu