Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odborník zo SAV odpovedá na otázky čitateľov o koronavíruse! Opýtajte sa virológa aj vy

Boris Klempa patrí medzi popredných slovenských vedcov Zobraziť galériu (2)
Boris Klempa patrí medzi popredných slovenských vedcov (Zdroj: Boris Klempa)

BRATISLAVA – Koronavírus (COVID-19) desí Slovensko. Ľudia však často nevedia nájsť dôveryhodné odpovede na svoje otázky ohľadne nákazy. Topky.sk preto prinášajú rady virológa Borisa Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave. Pýtajte sa ho, jeho odpovede budeme zverejňovať priebežne.

Virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc., pôsobí ako vedúci Oddelenia ekológie vírusov na Virologickom ústave Biomedicínskeho centra SAV. Venuje sa aj iným zoonotickým, teda zo zvierat na človeka prenosným vírusom. Je tiež zodpovedný za slovenskú časť Európskou úniou podporovaného Európskeho vírusového archívu. Získal medzinárodné ocenenie Joel M. Dalrymple Memorial Lectureship Award za svoje inovatívne úspechy v oblasti biomolekulárnej medicíny hantavírusov.

Virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.
Zobraziť galériu (2)
Virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Viac o téme: Boris KlempaVirológ2019-nCoV
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

* údaje sú povinné
08.03.2020 08:40 - otázka od Jozef Nemeth
Dobrý večer.Pracujem ako čistič kanalizačných zariadení. Pri čistení kanalizácie tlakovým autom dochádza k priamemu styku so splaškovym odpadom. Používame jednorazové obleky a ruška. Môžeme sa nakaziť vírusom ? Dakujem za odpoveď.
Vírus bol u pacientov nájdený aj vo vzorkách stolice. Fekálno-orálny spôsob prenosu je teda možný. V jednej malej štúdii bol vírus nájdený aj v záchodových misách na izbách pacientov, ak boli stery robené pred dezinfekciou. Vo vašej situácii však treba počítať s faktormi ako je rozriedenie či časový odstup. Riziko je asi skutočne minimálne, do úvahy by ho asi bolo treba brať len v blízkosti nemocnice, v ktorej je aktuálne veľa pacientov. Aj napriek tomu by som Vám ale vo všeobecnosti vo vašej situácii odporúčal popri oblekoch a rúškach aj ochranu očí.
08.03.2020 08:40 - otázka od natalia
Dobrý deň, je prosím v plaveckom bazéne alebo v priestoroch plavárne výššie riziko prenosu koronavírusu ? mohli by ste to prosím kratšie rozobrať? Sme plavci, zaujímalo by ma, či máme obmedziť tréningy v súčasnosti. ďakujem
Nemyslím si, že je riziko prenosu na plavárni vyššie ako kdekoľvek inde. Obmedzenie tréningov by som zvažoval len na základe počtu účastníkov a konkrétnej epidemiologickej situácie v danej oblasti.
08.03.2020 08:39 - otázka od Peter
Patrí medzi ohrozené skupiny aj človek s astmou a alergiou?
Áno, patrí. U ľudí s chronickým respiračným ochorením je riziko ťažkého priebehu asi päťkrát vyššie.
08.03.2020 08:39 - otázka od eva
Dobrý deň, Je podľa Vás potrebné oblečenie i obuv v ktorých chodí človek počas dňa medzi ľuďmi po ulici, vo verejnej doprave ap. v rámci domácnosti odkladať do nejakého vyhradeného priestoru a po návrate domov sa dôkladne vyumývať? Vírusu je vystavený celý povrch človeka a keď vravíte, že na bankovkách môže vydržať 3 dni, tak to isté platí zrejme i pre odev, pokožku i vlasy, ak som to správne pochopila?
Netreba si to predstavovať tak, že pri pobyte na ulici všade okolo nás lietajú vírusy a nalepujú sa nám na šaty či na vlasy. Skutočne treba priamy kontakt s infikovaným človekom alebo s kontaminovaným predmetom.
08.03.2020 08:38 - otázka od Robo
Vie sa už niečo o prenose napr.komarmi?Ďakujem e
O prenose nového koronavírusu komármi sa zatiaľ nič nevie. Takýto spôsob prenosu je ale z viacerých dôvodov veľmi nepravdepodobný a vôbec sa o ňom neuvažuje.
08.03.2020 08:38 - otázka od Jana
Dobrý večer. Manžel pracuje v Nemecku-Severné Porýnie Vestsfalsko.Je to oblast s najvacsim poctom potvrdenych pripadov corona virusu.Ma sa po navrate na dovolenku na Slovensko zdrziavat v karantene 14.dni?
Ide o v rámci Nemecka momentálne naozaj najviac postihnutú oblasť. Maximálne opatrnosť by som preto v záujme svojich blízkych odporučil.
08.03.2020 08:37 - otázka od Monika
Ako môžu antibakteriálne prostriedky na čistenie povrchov prípadne na umývanie rúk ochrániť pred koronavírusom, keď sa jedná o vírusové a nie o bakteriálne ochorenie? Je to vobec účinné alebo ide iba o niečo ako placebo efekt? Ďakujem za odpoveď.
Koronavírusy patria medzi tzv. obalené vírusy, ktoré nie sú veľmi odolné voči vonkajším vplyvom. Prostriedky označené ako virucídne sú overene účinné aj voči tým najodolnejším vírusom, ku ktorým však koronavírusy rozhodne nepatria. Aj bežné dezinfekčné prostriedky, či už na báze alkoholu, alebo na báze detergentov a taktiež aj bežné mydlo sú preto voči koronavírusom dostatočne účinné.
08.03.2020 08:36 - otázka od jozef
Dobrý deň. Začiatkom júla sa chystáme s rodinou do Viedne. Myslíte si že dovtedy sa situácia upokojí? Ďakujem
Áno, dá sa predpokladať, že šírenie v lete ustane, tak ako je to u chrípky. Ale či to tak skutočne bude, ukáže až čas.
08.03.2020 08:36 - otázka od Milan
Ako sa prosím účinné chrániť, ak pracujem na hraničnom priechode pri predaji mýta a diaľničných známok.Preberam od zákazníkov z celej EU,Iraku,Iránu, Talianska....atď. dokumenty aj peniaze.Ďakujem.
Pri kontakte s dokumentmi a peniazmi je určite dôležité časté umývanie alebo dezinfekcia rúk. Tiež sa treba snažiť nedotýkať sa úst, nosa a očí. Môžete zvážiť saj používanie rukavíc, nemusia to byť bezpodmienečne len tie jednorazové latexové. Aj bežné textilné môžu pomôcť ako prevencia dotýkania sa očí, úst a nosa. Ak ste v priamom kontakte (nie len za plexisklovou prepážkou), dá sa uvažovať aj o použití respirátora.
08.03.2020 08:35 - otázka od Adriana
Prosím Vás, vedia lekári pri liečbe symptomov ochorenia spôsobeného koronavirusom u tehotnej ženy dostatočne rýchlo a účinne znižovať horúčku, ktorá poškodzuje plod?
Na toto, bohužiaľ, neviem dať kvalifikovanú odpoveď.
08.03.2020 08:35 - otázka od Eva Čabráková
Zajtra v noci priletí z Londýna do BA môj synovec so synmi (14, 16 r.). U mňa prespia a v nedeľu naobed pôjdu domov do KE a BB. Prosím, ako mám pri ich pobyte u mňa a po odchode, riešiť minimalizáciu rizika môjho prípadného infikovania? S vďakou a pozdravom Eva Čabráková
Je chvályhodné, že sa nad tými vecami popredu zamýšľate. Je vysoko pravdepodobné, že pokiaľ neboli v priamom kontakte s infikovaným človekom, tak sa nič nestane. Ale aj napriek tomu, pre minimalizáciu rizika odporúčam najmä časté umývanie rúk (ich aj vás), minimalizovať priamy osobný kontakt, snažiť sa udržiavať si odstup. Po odchode vyvetrať a dezinfikovať kľučky a najviac využívané miesta.
08.03.2020 08:34 - otázka od Ivan
Je korona vírus nebezpečný pre malé deti ide o to ze ci ho nechať v škôlke alebo radšej doma
Doterajšie dáta ukazujú, že deti síce môžu byť infikované, ale nebývajú choré, alebo majú len mierne príznaky. Z tohto pohľadu sa teda o deti nemusíme až tak báť. Ale treba brať do úvahy, že deti môžu vírus ďalej šíriť, napríklad na svojich starých rodičov, ktorí už ohrozenou skupinou sú.
08.03.2020 08:34 - otázka od Gabriela
Dobrý deň. Prosím Vás o informáciu, ako mení vírus štruktúru pľúcneho tkaniva a aké trvalé, resp. prechodné následky môže vírus spôsobiť. Dakujem
Veľa detailov zatiaľ známych nie je. Zdá sa, že vírus nepoškodzuje pľúca priamo, ale je to skôr neprimeraná reakcia nášho imunitného systému, ktorá pľúca poškodzuje a vedie k ich zlyhávaniu. Zachytil som už aj štúdiu upozorňujúcu na trvalé poškodenie pľúc, ale netrúfam si jej relevantnosť posúdiť. Vo všeobecnosti sa totiž konštatuje, že vyliečení pacienti sú zdraví a bez trvalých následkov.
08.03.2020 08:33 - otázka od nawg
Dobrý deň prajem, prosím Vás, čo je viac nákazlivejšie? Klasická chrípka alebo koronavírus? Myslím to tak, že ak sme s nakazeným človekom na chrípku v nejakom styku, a ak sme s nakazeným človekom na koronavírus v takom istom styku, je šanca nákazy taká istá alebo koronavírusom sa nakazíme ľahšie ako chrípkou? Ďakujem.
Veľmi dobrá otázka, na ktorú sa však ťažko odpovedá. Doterajšie údaje naznačujú, že nákazlivosť novým koronavírusom je podobná,možno aj nižsia ako u bežnej sezónnej chrípky. Určite je nižšia, ako u pandemickej chrípky, pre ktorú je vysoká nákazlivosť charakteristická. Túto mieru nákazlivosti vieme nepriamo odvodiť od tzv. attack rate, čo je podiel nakazených z celkového počtu ohrozených. Pri pandemickej chrípke sa toto číslo odhaduje až na 25-50 %, zatiaľ čo pri bežnej sezónnej chrípke okolo 3-15 %. Z doterajšej situácie sa dá usudzovať, že pri novom koronavíruse to bude tiež asi 5-10 %.
08.03.2020 08:33 - otázka od Jitka
Robím V Talianskej firme materiál nám dovážajú S Talianska môžem sa nakaziť S kovových komponentov A Z plastových?
V prvom rade si treba uvedomiť, že všetko čo prichádza z Talianska (alebo napr. Z Číny) nie je automaticky kontaminované. To by musel skutočne niekto nakazený na daný materiál nakašlať či nakýchať. Následne treba brať do úvahy, že je tento materiál určitú dobu transportovaný a počas tejto doby, ak by tam vírus aj bol, tak postupne stráca infekčnosť. Žiadny takýto spôsob prenosu zatiaľ zaznamenaný nebol a je vysoko nepravdepodobný. Presnú dobu, za akú vírus úplne stratí infekčnosť nie je ľahké povedať, pretože to závisí od množstva faktorov, najmä teploty a vlhkosti, či slnečného žiarenia (UV). Pri SARS-koronavíruse testy v ideálnych laboratórnych ukázali, že je tento vírus odolnejší ako vírus chrípky a uchovával si infekčnosť až 5 dní, v jednej štúdii dokonca 9 dní. To bolo však v ideálnych podmienkach a s použitím veľmi citlivých metód. V reálnych podmienkach sa dá predpokladať, že sú tie časy výrazne kratšie, rádovo niekoľko hodín, maximálne dní.
08.03.2020 08:32 - otázka od Romana
Myslite ,že dá sa z koronavirusu vyliecit aj klasickým paralenom a dostupnými liekmi? Ďakujem
U väčšiny ľudí, až u 80 %, je priebeh ochorenia len mierny (horúčka, kašeľ, sťažené dýchanie) a v tom prípade skutočne stačí ochorenie „vyležať“ s čajom a pokojne aj tým paralenom a inými bežne dostupnými liekmi na úľavu od horúčky a od kašľa. Obavy však tento vírus spôsobuje kvôli tým ťažkým prípadom, ktoré si vyžadujú intenzívnu lekársku starostlivosť.
08.03.2020 08:31 - otázka od Adriana
Dobrý deň,mám hypertenziu aj astmu, teraz sa tretí týždeň liečim na zápal priedušiek, mám druhé antibiotiká. Moja matka má 69 rokov, takisto má hypertenziu. Pri prípadnej nákaze, máme nejakú šancu sa z toho dostať?
Určite obaja patríte medzi rizikové skupiny, a preto by ste sa mali snažiť čo najviac predísť infekcii. Ani u vás by však prípadná infekcia neznamenala istú smrť. Údaje z Číny, kde bolo prípadov najviac a preto sú dáta dostatočne veľké, ukazujú, že aj pri najrizikovejších skupinách ako sú ľudia na 80 rokov alebo ľudia s kardiovaskulárnymi komplikáciami tenpodielsmrtelných prípadov neprekročil 22 %.
08.03.2020 08:31 - otázka od Stanka
Dobry den.Prosim Vas chcem sa opytat ako sa da nakazit virusom.?aj ked prejdem popri takom cloveku ktory ma virus tak sa uz nakazim?
Nie, keď prejdete popri človeku, ktorý je nakazený, tak sa nenakazíte. Pri dodržiavaní dostatočného odstupu (aspoň 1 meter) a základných hygienických pravidiel vieme riziko prenosu znížiť takmer na nulu a to aj bez použitia rúška. Ľudia sa nemusia zbytočne báť, že ak už nezohnali rúška, tak sú bezmocní. Vírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou, takže je potrebný blízky kontakt s nakazenou osobou, ktorá kvapôčky vytvára najmä pri kašlaní a kýchaní a v menšej miere aj pri rozprávaní. Nakaziť sa ale môžeme aj pri kontakte vírusu s našimi sliznicami. To sa najčastejšie stane pri nevedomom dotýkaní sa úst, nosa, či očí kontaminovanými rukami. Preto je tak dôležitá aj hygiena rúk.
08.03.2020 08:29 - otázka od rufus
Dobry den, moze sa Koronou nakazit aj pes alebo macka pripadne ine domace zvierata? pripadne mozu fungovat ako docasni hostitelia a nasledne nakazit svojich majitelov? Rusi vraj kvoli tomu tulave zvierata strielaju.
Napriek tomu obrovskému množstvu prípadov a globálnemu rozšíreniu, som zatiaľ zachytil informáciu len o jednom jedinom psovi v Hong Kongu, ktorý bol opakovane testovaný a vyhodnotený ako “slabo pozitívny“. Zatiaľ sa z toho nedajú robiť veľké závery. Určite domáce zvieratá nehrajú v tejto epidémii významnú úlohu, kľúčový je prenos z človeka na človeka.
08.03.2020 08:28 - otázka od Katka
Prečo je potrebné pacientov s koronavirusom hospitalizovať v nemocnici?
V skutočnosti nie je potrebné hospitalizovať všetkých pacientov, ale len tých, ktorí si skutočne vyžadujú lekársku starostlivosť. Pacienti len s miernymi príznakmi by mali zostať v domácej izolácii, aby zbytočne neblokovali lôžka pre tých, ktorí to skutočne potrebujú.
06.03.2020 17:04 - otázka od Linda
Dobry den pracujem v zubnej ambulancii chcem vycestovat do UK konkretne do Londyna a chcem sa opytat ci musim zostat po navrate v karantene14 dni??Dakujem
Toto nie je rozhodnutie, ktoré mne prináleží. V tejto chvíli nie je UK považované za rizikovú krajinu. Podľa súčasných doporučení by ste mali ísť do karantény len v prípade, že ste boli v priamom kontakte s potvrdeným prípadom alebo by ste mali príznaky ochorenia. Situácia sa však môže veľmi rýchlo meniť.
06.03.2020 17:03 - otázka od Lucia Urblikova
Dobrý večer, Chcem sa opýtať na vás názor. Moja mamina má kúpený zájazd na juho-východ Talianska- Apulien. Na dovolenku by mala vycestovať 19.03.- čiže čoskoro. Je aj v južnej časti Talianska veľké rizika nákazy? Ďakujem za odpoved
V Taliansku sú momentálne za najviac postihnuté oblasti považované Lombardy, Emilia-Romagna a Veneto. Zrovna v Apulia ešte prípad zaznamenaný nebol, aj keď v susedných oblastiach (Molise, Campania, Basilicata) áno. Situácia je však veľmi dynamická a môže sa v priebehu niekoľkých dní veľmi rýchlo zmeniť.
06.03.2020 17:03 - otázka od Antónia
Dobrý večer chcem sa spýtať som momentálne v Rakúsku -Innsbruck ako opatrovateľka na budúci týždeň cestujem domov mám dve vnučky 2rocne môžu prísť ku mne na návštevu.dakujem a prajem pekný večer
Zdá sa, že deti nie sú týmto vírusom nejako mimoriadne ohrozené, skôr naopak, aj napriek infekcii ani neochorejú. Takže kvôli vnučkám by som sa nebál, ale celkovo v snahe minimalizovaž riziko šírenia vírusu by som bol opatrný a minimalizoval kontakty s blízkymi.
06.03.2020 17:03 - otázka od Jozef
Dobrý deň, mám dve otázky. Sú fajčiari rizikovejšia skupina? Ako dlho prežije koronavirus na bankovkách? Ďakujem.
Viacero štúdií ukazuje, že fajčiari majú vo zvýšenej miere na povrchu svojich buniek v pľúcach práve tú molekulu (nazývanú ACE2), ktorú vírus používa pre vstup do bunky (využíva ju ako tzv. receptor). Na základe toho sa dá dedukovať, že fajčiari sú viac vnímaví voči vírusu a teda viac ohrození. Ako dlho zostane vírus infekčný na bankovkách presne nevieme. Vieme ale usúdiť na základe laboratórnych testov, že to môže byť aj niekoľko dní. Tým skorej opäť zdôrazňujem, že zvýšená hygiena rúk je dôležitá.
06.03.2020 17:03 - otázka od Matus
Dobrý deň! Chcem sa opýtať do akej miery sú vírusom ohrozené deti. Od najmenších po školákov. Či sú dospelí viac náchylní alebo je to na rovnako. Ďakujem
Doterajšie dáta ukazujú, že deti síce môžu byť infikované, ale nebývajú choré, alebo majú len mierne príznaky. Z tohto pohľadu sa teda o deti nemusíme až tak báť. Ale treba brať do úvahy, že deti môžu vírus ďalej šíriť. Z tohto pohľadu majú aj opatrenia ako zatváranie škôl a podobne svoj zmysel.
06.03.2020 17:03 - otázka od Jana
Dobrý deň, pomôže očkovanie proti chrípke aj na koronavirus?
Očkovanie proti chrípke rozhodne nechráni priamo voči koronavírusu. Napriek tomu je aj v tejto situácii očkovanie proti chrípke, ako aj proti pneumokokovým infekciám, veľmi prospešné najmä u starších ľudí. Znížite si totiž šancu, že budete kvôli chrípke potrebovať zdravotnú starostlivosť práve v čase prebiehajúcej epidémie.
06.03.2020 17:02 - otázka od Mária
Kolega sa vracia z dovolenky v Thajsku. Je opodstatnený návrh, aby sme ho nechali 2 týždne po návrate mimo pracoviska (dovolenka nariadená zamestnávateľom)? Ďakujem.
Myslím si, že áno. Môže sa to javiť ako prehnané, ale rozhodne to nie je neopodstatnené.
06.03.2020 17:02 - otázka od Roman
Čo by ste poradili starším, ktorí su viac ohrození.
Starším by som určite radil snažiť sa minimalizovať kontakt s ľuďmi a tak sa chrániť pred infekciou. Obmedziť aj návštevy a hlavne sa vyhýbať miestam s vysokou koncentráciou ľudí.
06.03.2020 17:02 - otázka od Peter
Dobrý podvečer prajem, ja by som sa chcel opýtať, či je to pravda?? Niekde som sa dočítal že s novým koronavírusom sa dá bojovať pomocou ribavirínu, lopinaviru / ritonaviru a interferónu beta-1b. A teda by ma zaujimalo,okrem toho či to naozaj pomáha,že ak sú výsledky naozaj tak dobré, tak prečo sa stále v médiách píše že ešte nie je na to liek Ďakujem za odpoveď
Najmä v Číne už prebieha veľké množstvo klinických štúdií, ktoré sa snažia overiť účinok niektorých antivírusových látok, ktoré boli pôvodne vyvinuté voči iným vírusom. Tie ktoré ste spomenuli sú určite tiež testované. O ich úspešnom použití v ojedinelých prípadoch už boli tiež vydané správy, ale treba si počkať na viac dát.
06.03.2020 17:01 - otázka od Michal
Dobry vecer, Chcem sa spytat, je nejaký základný rozdiel ako rozpoznať covid-19 od našej chrípky? Lebo kedže je chripkova sezóna, tak aj ja mam nádchu, bolesť krka..... Len, ze ci je nieco čím sa to naozaj odlíšiť. Dakujem
Bohužiaľ nie, nijaký špecifický príznak, ktorým by sa dali tieto dve ochorenia odlíšiť, neexistuje. Že ide o nový koronavírus sa dá jednoznačne preukázať len diagnostickým testom založeným na detekcii vírusového genetického materiálu.
06.03.2020 17:01 - otázka od Michal
Dobry vecer, prosim Vas, ako dlho trva liecba po prejave virusu covid-19 u cloveka, zavisia prejavy virusu od jeho aktualnej imunity a zravotnej kondicie? Ako dlho je infekcny? Ďakujem
Podľa spoločnej správy Svetovej zdravotníckej organizácie a Číny liečba u človeka s miernou formou ochorenia trvá v priemere asi 2 týždne a asi 3-6 týždňov pri ťažkých a kritických formách ochorenia. Pacienti sú považovaní za vyliečených, keď sú už aspoň tri dni bez príznakov a mali už s odstupom 24h aspoň dva negatívne testy na prítomnosť vírusu. Mali by teda byť v tom čase už neinfekční. Objavili sa už síce aj správy o tom, že bol vírus potvrdený aj výrazne dlhšie po odznení príznakov, ale ich relevantnosť v tejto chvíli nedokážem posúdiť.
06.03.2020 17:00 - otázka od Miroslav Conka
Dobrý deň rád by som vedel či antibakteriálne mydlo a antibakteriálny gel na báze alkoholu na 100% dokáže vírus zničiť.? Ďakujem
Určite áno. V podstate akékoľvek mydlo je účinné, len musí byť to namydlenie dostatočne dôsledné a dlhé (uvádza sa, že až 20 sekúnd). Gél je veľmi vhodný v situáciách, keď nemáme možnosť si umyť ruky. Ale nie je nevyhnutný.
06.03.2020 17:00 - otázka od Michal Smoleň
S priatelkou mame zaplatenu velkonocnu dovolenku vo Francuzku no uz teraz sme mierne nachladnuti. Hrozi nam pri kontrole karantena? Mierne hlieny a kde tu zakaslanie bez teplôt. Dovolenka bol dar pod stromcek
Situácia sa teraz veľmi dynamicky mení a ťažko špekulovať, čo všetko sa môže stať. Každopádne, cestovanie s príznakmi infekcie horných dýchacích ciest v súčasnej dobe asi skutočne môže viesť aj k nepríjemným komplikáciám a je to aj neohľaduplné voči svojmu okoliu.
06.03.2020 16:59 - otázka od Jana Palkechová
Chcem sa spýtať, či vírus na plochách (kľučky, podlaha, ...) likvidujú iba dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu, alebo aj bežne používané ( savo, sanytol, domestos). A ak môžem poprosiť radu, čím by ste nám odporučili dezinfikovať napríklad hračky v materskej škole. Problém je, že v lekárňach už nič na báze alkoholu nevieme zohnať. Ďakujem Vám za odpoveď .
Áno, aj bežne používané prostriedky ako ste uviedli, tak isto ako aj bežné mydlo, sú účinné. Či sú vhodné aj na umývanie hračiek by som posudzoval skôr z hľadiska ich všeobecnej vhodnosti deklarovanej výrobcom. Čiste z hľadiska účinnosti voči vírusu sú určite v poriadku.
06.03.2020 16:59 - otázka od Maja
Dobry den, ako je to v pripade, ze ochorie tehotna zena? Moze sa virus preniest na dieta este v maternici? Je riziko rozne v roznych stadiach tehotenstva?
Vírusové infekcie počas tehotenstva sú vo všeobecnosti vždy brané ako zvýšené riziko a to predovšetkým počas prvého trimestra. V súvislosti s týmto novým koronavírusom zatiaľ nebolo popísaných v literatúre príliš veľa prípadov. Na základe tých málo publikovaných prípadov sa ale nezdá, že by bol priebeh u tehotných žien horší ako u netehotných. A takisto neprišlo k prenosu infekcie na dieťa.
06.03.2020 16:59 - otázka od Adrián
Dobrý deň, zaujíma ma kedy je koronavírus pre cloveka smrtelny a kedy sa situácia v Europe asi ukludni natoľko ze sa bude dat znova bezpecne cestovat
Z aktuálnych dát vyplýva, že vírus je smrteľný predovšetkým u starých ľudí a ľudí s pridruženými inými zdravotnými komplikáciami a oslabenou imunitou. Až u 80% ľudí ma ochorenie len mierny priebeh. Kedy sa situácia upokojí je veľmi ťažko predpovedať. Existuje opodstatnená hypotéza, že tak ako aj pri chrípke, aj tu príde k zastaveniu epidémie na jar či v lete, kedy bude vďaka vyšším teplotám, suchu a slnku prenos znížený. Či to tak naozaj bude, ukáže čas.
06.03.2020 16:58 - otázka od boris rychly
dobry den, zajtra sa vraciam na slovensko po 9 dnoch z los angeles (uz tu maju vyhlaseny stav nudze) cez londyn, nemam ziadne priznaky, ako velmi sa mam po navrate izolovat od rodiny a prace? dakujem za odpoved.
Bohužiaľ, ukazuje sa, že aj ľudia bez očividných prejavov môžu vírus prenášať. Takže v rámci možností by som sa snažil ten kontakt minimalizovať. Návštevy by som odložil a v rámci domácnosti vo zvýšenej miere dbal na hygienu a priamy kontakt čo najviac minimalizoval. To isté aj v práci.
06.03.2020 16:58 - otázka od Mirka
Dobrý deň pán doktor. Prosím vás, beriem lieky na zníženie imunity pri diagnóze skleróza multiplex. Boli už zverejnené osoby ktoré sú ohrozené podľa diagnózy, ale môj a je náš asi viac, prípad som nenašla prosím vás čo by ste nám poradil?
Poradil by som Vám sa snažiť čo najviac znížiť riziko infekcie zvýšenou hygienou a vyhýbaním sa ľuďom, pretože sa dá všeobecne usudzovať, že vzhľadom k zníženej imunite patríte k rizikovým skupinám.
06.03.2020 16:58 - otázka od Monika
Dobry den, zaujima ma jedna vec ohladom tohto virusu, resp. infikovania sa. Skutocne staci pokryvat respiracnymi ruskami iba sliznice ako ke nos a usta? A co oci? Okrem toho, oblecenie a pod. - Predpokladam, ze na ulici, v spolocnosti na par minut as nestihnem takyto virus preniest na ramene bundy domov, vsak? ☺ Pokial na mna, vyslovene, clovek nezakaslal, nekychol. Dakujem za Vasu odpoved.
Áno, máte pravdu. Pokiaľ nie ste priamo v kontakte s nakazenou osobou, ktorá na Vás nakašle alebo kýchne, tak sa Vám pri pobyte na ulici nemôže nič stať. Vírus len tak voľne nepoletuje vonku na ulici. Naopak, pri priamom kontakte s infikovaným človekom si treba chrániť aj oči – ak by Vám napríklad pri kýchnutí prskol priamo do očí, tak Vás môže nakaziť aj keď budete mať rúško. Dôležité je aj nesiahať si na ústa, oči, či nos rukami, ktoré by mohli byť kontaminované vírusom, napríklad po podaní ruky človekom, ktorý si pred tým do nej kýchol či odkašlal.
06.03.2020 16:57 - otázka od Katarina
Mam leukocyty na hladine 2.81. Su hlboko pod normalom. Som autoimunitacka. Aku mam sancu, ze koronavirovu infekciu prezijem?
Myslím si, že neexistuje človek, ktorý by si trúfol Vám na toto zodpovedne odpovedať. Pravdou je, že najviac ohrození sú hlavne starší ľudia a ľudia s pridruženými inými zdravotnými komplikáciami a oslabenou imunitou, takže patríte do rizikovej skupiny. Môžem len opäť odporučiť snažiť sa minimalizovať riziko infekcie tým, že sa budete strániť ľudí.
06.03.2020 16:57 - otázka od Miroslav Velebír
V utorok odchádzam do Belgicka za prácou. Idem cez Česko, Nemecko, Holandsko. Mám sa niečoho obávať ohľadom koronavírusu? Ďakujem.
Vo všetkých týchto krajinách už vírus bol potvrdený, čo už je v podstate pravda pre celú Európu. Z tých troch krajín je na tom najhoršie asi Nemecko, najmä spolková krajina Nordrhein-Westfallen. Odporúčam sa správať veľmi zdržanlivo a snažiť sa minimalizovať kontakt s ľuďmi na nevyhnutné minimum.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu