Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prerušenie väzenia pre bossa košického podsvetia! Obávaný muž potrebuje liečbu, vážne ochorenie

Dušan Borženský alias Borža Zobraziť galériu (8)
Dušan Borženský alias Borža (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE - Okresný súd Košice II v stredu rozhodol o prerušení výkonu odňatia slobody pre Dušana Borženského na jeden rok, a to vzhľadom na to, že je vážne chorý. Uznesenie súdu ešte nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť. Borženský bol v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia.

Borženský si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd a za mrežami strávil doposiaľ 19 rokov. Uznesenie súdu nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť.

Dušan Borženský
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

"Prerušujeme výkon trestu odňatia slobody na dobu jedného roka vzhľadom na to, že liečba, ktorú vyžaduje zdravotný stav odsúdeného, je zdĺhavá. Po uplynutí jedného roka súd prehodnotí, či výkon trestu odňatia slobody na odsúdenom bude naďalej potrebný," uviedla predsedníčka senátu súdu. Podľa informácií TV Markíza trpí Borženský na onkologické ochorenie.

S návrhom na prerušenie väzenia na účely liečby prišlo občianske združenie Maják nádeje, s ktorým Borženský spolupracuje. Riaditeľka združenia Soňa Vancáková pôvodne navrhla jeho podmienečné prepustenie, napokon návrh na verejnom zasadnutí upravila.

Prečítajte si aj: Bývalý boss košického podsvetia Borženský túži po slobode: Vraždil, teraz píše rozprávky

Pokúšal sa dostať na slobodu

Samotný Borženský v minulosti žiadal o podmienečné prepustenie z väzenia. Okresný súd dvakrát rozhodol v jeho prospech, opieral sa pritom aj o pozitívne odporúčanie väzenského ústavu, znalecký posudok psychologičky či záruky OZ Maják nádeje. Po sťažnosti prokurátora však krajský súd vlani v apríli uznesenie okresného súdu zrušil a žiadosť zamietol.

Borženského odsúdili za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu