Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovák Tomáš (†40) zahynul na horách v Škótsku: Dojímavé vyznanie a skladba, z ktorej mrazí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Slovák Tomáš Gafrik smeroval vo februári do Škótska na hory. Nik ale nečakal, že živý sa už domov nevráti. Naposledy dal blízkym o sebe vedieť v čase, keď bol približne 400 metrov pod vrcholom Ben Nevis, najvyššieho vrchu spomínanej krajiny. Neskôr sa s ním nik nevedel spojiť. Intenzívne pátranie napokon prinieslo smutné správy.

Telo Tomáša našli bez známok života v rieke len 50 metrov od chodníka. Podľa portálu The Times pravdepodobne spadol pri pokuse prekročiť úsek južného svahu, po ktorom prudko stekala voda. 

"So smútkom vám oznamujeme, že včera večer sme pomohli zniesť telo Tomáša Gafrika z oblasti Glen Nevis. V týchto chvíľach všetky naše myšlienky smerujú k jeho priateľom a rodine v tomto ťažkom čase," napísala miestna horská záchranná služba, ktorá po Slovákovi pátrala od 20. februára.

Slovák Tomáš (†40) zahynul
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Tragédiu potvrdzuje aj vyjadrenie sieti predajní športového vybavenia, pre ktorú Tomáš pracoval. "S veľkým smútkom Vám musíme oznámiť veľmi zlú správu. V Treklande sme všetci ako jedna veľká rodina, z ktorej nás navždy opustil náš kolega, kamarát, veľký brácho, ako to on vždy hovoril - Tomáš Gafrik," napísali.

Slovák Tomáš (†40) zahynul
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto:Facebook/Trekland.sk)

 Aj napriek týmto skutočnostiam, Tomášovo telo ešte musí identifikovať jeho rodina, upozornili zahraničné médiá pred pár dňami. K tomu už podľa všetkého došlo. Sestra Jana totiž na sociálnej sieti zverejnila dojímavé vyznanie.

"Môj milovaný brat... náš syn, partner, bratranec, učiteľ, dobrodruh, cestovateľ, básnik, hudobník, basgitarista, horlivý Štúrovec, bojovník za pravdu a spravodlivosť, vášnivý turista, biker, outdoorový manik, náš Ferino, ružový delfín, veľký PSY, človek s veľkým srdcom," napísala. "Odchádzaš priskoro, náš drahý," uviedla bolestne.

Záhadné zmiznutie Tomáša v Škótsku: Slovák chcel zdolať najvyšší vrch, päť dní je nezvestný

Priložila aj link na Tomášovu skladbu Hora osudu. Priznala, že sama si ju zatiaľ vypočuť nedokáže. "Trhal ovocie zo stromu dráždivé a sladké, prebúdzal sa cez zimu v tej chladnej hore osudu," znejú mrazivé slová pesničky. "Tvojou horou osudu sa stal Ben Nevis v Škótsku," uzavrela smutne Jana.

Tomášov život vyhasol na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/Facebook)

Zbierka pre záchranárov

Príbuzná tiež poprosila priateľov, rodinu a známych, aby prispeli dobrovoľnou sumou na zbierku pre dobrovoľný záchranný horský tím Lochaber Mountain Rescue Team, ktorý Tomáša hľadal. "Boli to desiatky ľudí, ktorí nasadzovali v zlých poveternostných podmienkach svoje životy, aby ho našli," vyzdvihla a uistila, že všetky vyzbierané peniaze čestne odovzdá. V prípade, že chcete prispieť aj vy, môžete tak urobiť na účet SK30 0200 0000 0019 0982 7557.

V čase, keď sa Slovák stratil, vládlo v oblasti zlé počasie. Aj samotné pátranie sťažoval silný vietor. Nezvestného hľadalo dvadsaťsedem členov záchranného tímu Lochaber Mountain Rescue Team. Pripojili sa aj ďalší 12 záchranári z iných tímov. 

Viac o téme: NezvestnýSlovákŠkótsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu