Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOĽBY 2020 V Hranovnici pod Tatrami majú o voľby enormný záujem Rómovia aj Nerómovia

Voľby 2020
Voľby 2020 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

HRANOVNICA - V podtatranskej obci Hranovnica v okrese Poprad, kde polovicu obyvateľov predstavujú Rómovia, zaznamenali enormne vysoký záujem o voľby. Vo veľkom počte prichádzajú na miestny obecný úrad voliť obe skupiny obyvateľstva, Rómovia aj Nerómovia. Z 2 103 oprávnených voličov tam do 17:00 prišlo odvoliť približne 650 z nich.

„Šiesti boli odvoliť na voličský preukaz, k ôsmim bolo potrebné ísť s urnou, ide o starších ľudí po osemdesiatke, ktorí by mali problém vyjsť k nám po schodoch. Jedenásť hlasovacích lístkov prišlo aj poštou, a to z Českej republiky, Ameriky a Švédska,“ povedala podpredsedníčka okrskovej komisie č. 1 Eva Rothová.

Zatiaľ viac ako tridsaťpercentná účasť je v obci s tritisíc obyvateľmi veľkým úspechom. „Na to, že to nie sú komunálne voľby, je toto číslo veľmi vysoké,“ zhodnotila Rothová s tým, že ďalší nápor očakávajú v dvoch volebných miestnostiach ešte okolo 19:00 až 21:00. Ako dodala, voliť prišlo aj veľa mladých. Podľa jej slov majú voľby zatiaľ hladký priebeh.

K volebným urnám prichádzali v Hranovnici podvečer celé rodiny. „Chodím voliť kvôli rodine a našim vnúčatám, aby bola lepšia budúcnosť. Dobré rozhodnutie znamená lepší život. Nie každý sa má teraz na Slovensku dobre. Na chudobných málokto pozerá a bohatší chcú mať viac a viac. Pokorný človek aj s tým máličkom bude pokorný a šťastný, ale tí bohatší chcú len všetko pre seba a nikdy sa nenasýtia,“ povedala 55-ročná Pavla Horváthová.

Lepší život by chcela aj 46-ročná Marcela Pačanová. „Nie sme so všetkým spokojní, pretože politici nám sľubujú hory doly a nič z toho nie je,“ povedala s tým, že sa tiež obáva toho, aby sa k moci nedostala nejaká nedemokratická strana. Voliť už boli takmer všetci z jej rodiny, rovnako sa chystá aj veľa ďalších ľudí z osady. „My sme tak isto ľudia, chceme pracovať a snažíme sa, aby sme žili normálny život spolu s našimi deťmi a rodinami,“ uzavrela Pačanová.

K volebnej urne dnes prišli aj Fridmanovci, starší manželský pár, ktorý nad možnosťou ostať doma a nevoliť ani neuvažoval. „Chodíme stále voliť. Myslím si, že je to normálne,“ povedala pani Fridmanová. Desiate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 sa začali dnes o 7:00. Kandiduje celkovo 24 politických subjektov.

Viac o téme: RómoviaPopradHranovnicaVoľby 2020Parlamentné voľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu