Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Voľby 2020 v MKS: Optimistické predpovede sa nenaplnili

Gyula Bárdos Zobraziť galériu (15)
Gyula Bárdos (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - MKÖ-MKS je spolupráca troch menšinových strán, najväčšej Strany maďarskej komunity (SMK), Maďarského fóra (MF) a Spolupatričnosti. Preferencie strany sa prieskumoch pohybovali na hranici zvoliteľnosti. Sledujte s nami volebný ONLINE z volebnej centrály hnutia.

  • Zoskupenie strán očakáva, že voliči rozhodnú o zmene na úrovni maďarskej politiky na Slovensku
  • Predbežné výsledky ukázali, že do parlamentu sa strana nedostane

 


MKS dovidenia
Zobraziť galériu (15)

3:00 Volebná centrála sa už vyprázdnila, bez tlačovej besedy. Ďakujeme za pozornosť.

2:40 Aktuálne 4,47 %, Gyula Bárdos napriek tomu svoje stanovisko nemení. Nepatrí do tábora optimistov.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Zobraziť galériu (15)
Foto: TASR/Henrich Mišovič  (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

2:10 Zsolt Simon pre TA3: "Prieskumy nás stabilne podhodnocujú, počkajme si na výsledky."

MKS preferenčné hlasy
Zobraziť galériu (15)

1:52 Preferenčné hlasy získali z konca kandidátky Pál Csáky aj József Berényi.

MKS Most Híd
Zobraziť galériu (15)

1:35 Percentá časom poskočili na 4,39 %, už nikto pred ohlásením výsledkov nechce nič predpovedať.

MKS, MOST HÍD
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Šusr)

0:50 Bárdos verí, že tieto voľby boli posledné, kedy maďarské strany nešli spoločne. O tom, ako vyhodnocuje spoluprácu troch strán z jednej kanidátky hovoriť zatiaľ nechce.

0:30 Viacerí zástupcovia strany veria, že exit polly skresľujú, ako už ukázali skúsensoti z minulosti.

0:15 "Napriek zverejneným číslam považujem náš doterajší postup za to najlepšie čo sme mohli pred voľbami urobiť," povedal Bárdos
 

Gyula Bárdos MKS Voľby
Zobraziť galériu (15)

23:58 "Nemôže ma tešiť, že Most má menej ako my. Jednoznačne, to musím zvýrazniť, je nutné aby sa zástupcovia maďarských strán spojili, iba tak môžeme dosiahnuť uspokojujúci výsledok. Ale to sa nedalo dosiahnut s niekým, kto sa nedokázal do poslednej chvíle odpútať od Smeru a na kandidátku chcel postaviť neakceptovateľných zástupcov," povedal Bárdos s tým, že v budúcnosti musia viac cieliť na mladšiu voličskú základňu.

23:55 Predbežné výsledky Štatistického úradu hovoria o 2,8 % pre MKÖ-MKS

23:45 "Musíme vidieť výsledky z jednotlivých regiónov, aby sme mohli vyvodiť dôsledky. Ja som mal aj informácie, že naši voliči nechceli ani jednu z dvoch maďarských alternatív, lebo by uvítali niečo celkom nové. Neviem aká je pravda, ale veľa našich voličov nakoniec dalo hlas nie zástupcovi maďarsje menšiny", dodal Bárdos.

23:42 Bárdos by rád veril výsledku okolo 5 % ale triezvy odhad mu hovorí, že výsledok stranu do parlamentu nedostane.

23:40 Gyula Bárdos predstúpil pred novinárov, "počkajme si na čiastkové výsledky, videl som len exit poll."

MKS exit poll
Zobraziť galériu (15)

23:17 "Nie je to o tom, že Maďari neboli voliť, všeobecne bola účasť v týchto voľbách vysoká, vidieť to na výsledkoch Matoviča," komentoval exit poll Markízy Szabolcs Mózes.

23:15 Podľa exit pollu RTVS má MKÖ-MKS 4,4 %

23:00 Szabolcs Mózes aj po exit polle Markízy verí, že dosiahnuť 5 % je stále možné.

22:40 Na margo fantómového exit pollu sa Szabolcs Mózes vyjadril, že verí, že práve jeho strana je na ôsmej priečke, teda s 5,1 %.

Zsolt Simon MKS Voľby
Zobraziť galériu (15)

22:20 Centrála sa zapĺňa, už je tu viac než 50 hostí.

MKS Mozes
Zobraziť galériu (15)

21:35
Medzi prvými  zo zástupcov dorazil Szabolcs Mózes.

21:25 Len o ulicu ďalej čakajú v rockovom klube sympatizantov strany, kde sa o náladu postará DJ.

21:21 Akreditovaných je zhruba 20 novinárov.

21:08 Prečo priestory SMK? Tradične je volebná noc v tejto centrále, niet dôvod to meniť.

MKvé
Zobraziť galériu (15)


20:56 Pre novinárov aj hostí je okrem pohostenia pripravená aj špeciálna edícia kávy


Jozsef Menyhart, Gyula Bardos
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: FB/József Menyhárt)

20:05 
Ešte v dopoludňajších hodinách sa objavila správa, že MKS nemá nič spoločné s fejkovým profilom predsedu strany SMK Józsefa Menyhárta na Facebooku a že ide o vyvolanie zdania, že strana vedome porušuje moratórium. Po oznámení FB profil stiahol. Strana verí, že identita autora bude objasnená a budú sa voči nemu dať vyvodiť právne dôsledky za očierňovanie.

Galéria: Voľby 2020 Odovzdávanie hlasov kandidátov MKS


20:01
Strana nezverejňuje na svojom webe informácie o financovaní volebnej kampane, podľa najaktuálnejších informácií ktoré sprístupnila Transparency, peniaze na kampaň šli najmä z pôžičiek kandidátov a podporovateľov a tiež z darov kandidátov a podporovateľov.


MKS financovanie kampane
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Transparency.sk)

20:00 Vitajte pri sledovaní diania počas volebnej noci v centrále SMK, kde bude na výsledky čakať volebná strana, na kandidátke ktorej sú zástupcovia troch politických strán.



"Chceme zmeniť vládu, a práve preto sme sa spojili, preto máme kandidátku, ktorá má vekový priemer 43 rokov - naša kandidátka je jednou z najmladších kandidátok," podotkol líder kandidátky Gyula Bárdos, podľa ktorého na 150-člennej kandidačnej listine majú ľudí so skúsenosťami z veľkej politiky, ale aj z regionálnej i komunálnej politiky.

Slovenskí Maďari volia čoraz menej. Analytici predpovedajú, že ľahko môže stať, že v Národnej rade nebudú mať zastúpenie, keď prieskumy ukázali, že na rozdiel od minulých volebných období sa ani jednej z dvojice MKS a Most Híd nepodarí dostať sa nad päť percent. Navyše to nie je prvý raz, čo o voličov z tohto tábora prejavili záujem aj niektoré primárne slovenské subjekty.

MKS
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Dôvody, prečo je menšinová scéna roztrieštená, sa rôznia. Podľa verzie bugárovcov vyvinul Orbánov Fidesz na poslednú chvíľu tlak na vedenie vtedy ešte samostatne postupujúcej SMK, aby dohodu s Mostom odmietla. SMK sa odvoláva na Bugára, že nesúhlasil s návrhom kandidátky, na ktorej by nebol na popredných pozíciách. A že Most-Híd v čase spoločných rokovaní neodmietol spoluprácu so Smerom.

Pre SMK je Fidesz strategický partner, rovnako ako Orbánova maďarská vláda. József Berényi pre aktuality vysvetlil, že ak Fidesz vyčlení peniaze na kultúru Maďarov žijúcich na Slovensku alebo pre slovenských podnikateľov na juhu, SMK poradí, komu peniaze prideliť.

Gyula Bárdos
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Foto: SITA/Branislav Bibel)

Z úst politických lídrov zastupujúcich maďarskú menšinu, dnes nepočujeme reči o odtrhnutí sa od Slovenska, aj SMK niekoľkokrát vyhlásila, že meniť hranice Slovenska nechce. Hovoria skôr o zachovaní identity a tomu by pomohlo, ak by sme na Slovensku mali samosprávy pre národnostné menšiny, napríklad Podunajskú župu. Za ďalšie dôležité body vládneho programu považuje Maďarská komunitná spolupatričnosť nový zákon o národnostných menšinách, aby sa na zmiešaných územiach maďarský jazyk stal rovnoprávnym so štátnym jazykom, a tiež povolenie prijatia dvojitého občianstva tak, ako to majú dovolené napríklad Slováci žijúci v Maďarsku.

Maďarská komunitná spolupatričnosť chce podľa Bárdosa zabezpečiť, aby sa členovia maďarskej, rusínskej či rómskej menšiny, ktorí podľa jeho vyjadrenia v uplynulých 30 rokoch boli znevýhodňovaní, cítili vo svojej vlasti ako doma. V oblasti rozvoja infraštruktúry obcí hovorí strana o diskriminácii južných regiónov a východných oblastí, kde sa podstatne menej investovalo do sieťových infraštruktúr, do vybudovania vodovodov alebo kanalizácie ako v iných regiónoch Slovenska. Pomocou Kohézneho fondu EÚ do roku 2027, považuje strana rozvoj infraštruktúry v zaostalých regiónoch za absolútnu prioritu.

Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, považuje volebný program MKS za sklamanie. Ako uviedol, maďarské strany „sa priveľmi sústredia na kultúrnu či vzdelávaciu politiku s ohľadom na potreby menšín a zabúdajú na potrebu zlepšenia podnikateľského prostredia, ktoré je nevyhnutné tiež pre rozvoj regiónov s početným zastúpením menšín.“

Parlamentné voľby 2020

Voľby do Národnej rady Slovenskej republiky sa konajú 29. februára. Volebné miestnosti sú otvorené od 7:00 do 22:00 hod. Po ich uzavretí sa začnú sčítavať hlasy pre jednotlivé politické subjekty. Kandidátne listiny v stanovenom termíne odovzdalo 25 politických subjektov. Zoznam jednotlivých subjektov a kandidátne listiny strán do volieb 2020 nájdete tu.

Volebné právo môžu využiť všetci občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň konania volieb dovŕšia 18 rokov. Volič môže voliť na území Slovenskej republiky, a to vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu.

Voľba zo zahraničia

V tohtoročných voľbách sa opäť volilo aj zo zahraničia. Oproti minulým voľbám však volilo početne viac ľudí. Celkovo požiadalo o možnosť voľby zo zahraničia viac ako 55 000 občanov SR, pričom cez Ministerstvo vnútra SR požiadalo o voľbu zo zahraničia okolo 6000 Slovákov. 

Viac o téme: Parlamentné voľbySimonBárdosVoľby 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu