Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bratislavské letisko koncom apríla uzatvoria: Dráhy si vyžadujú rekonštrukciu

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave
Letisko M. R. Štefánika v Bratislave (Zdroj: Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. (BTS))

BRATISLAVA - Letisko M. R. Štefánika v Bratislave bude od 21. apríla do 1. mája uzatvorené pre rekonštrukciu križovatky vzletovo-pristávacích dráh 04-22 a 13-31. V tomto období nebudú na letisku vybavené žiadne lety, o čom boli leteckí dopravcovia vopred informovaní a v uvedenom čase lety nepredávajú.

Ako v piatok informovala letisková spoločnosť, obe vzletovo-pristávacie dráhy boli vynovené v 80. rokoch minulého storočia so životnosťou približne tridsať rokov. V súčasnosti si už vyžadujú rekonštrukciu, ktorú letisko postupne vykonáva po etapách už štvrtý rok za sebou.

V minulosti rekonštruovali vždy časť jednej z dráh s prevádzkou letov z druhej dráhy, v období od 21. apríla do 1. mája budú rekonštruovať časť dráhy, kde sa obe vzletovo-pristávacie dráhy križujú. Z tohto dôvodu bude letisko uzatvorené pre všetky prílety a odlety, v prevádzke ostanú len heliporty a odbavovacia plocha. "Letecké spoločnosti, ktoré prevádzkujú pravidelné a nepravidelné charterové lety, boli o uvedenej uzávere informované s dostatočným časovým predstihom. Z tohto dôvodu neponúkajú počas daných jedenástich dní z Bratislavy žiadne lety," povedal generálny riaditeľ bratislavského letiska Jozef Pojedinec.

Rekonštrukcia križovatky dráh je podľa rozdelená na tri etapy. V týždni od 13. do 20. apríla budú trvať prípravné práce na vzletovo-pristávacej dráhe 04-22, ich súčasťou bude búranie cementovo-betónových dosiek. V tomto čase bude letisko uzatvárané na šesť hodín v nočných hodinách, čo však pravidelné lety neovplyvní.

"Samotná rekonštrukcia križovatky dráh sa začne 21. apríla o 10. hodine a potrvá do 1. mája do 18. hodiny. Počas uzávery letiska v danom období budú prebiehať na križovatke vzletovo-pristávacích dráh búracie práce, odvoz cementovo-betónového krytu, rezanie dosiek, kladenie nového cementovo-betónového krytu, osádzanie osového osvetlenia či nástrek denného značenia," priblížila hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. V uvedenom období nebudú na letisku žiadne lety, riadna prevádzka na letisku (prílety a odlety) sa začne po 18.00, keď je už napríklad plánovaný odlet do Moskvy dopravcom Pobeda a ďalšie lety. "V záverečnej tretej etape koncom mája sa počas nočných zmien ešte dokončia zálievky špár asfaltovou zálievkou, čo však už na pravidelné lety nebude mať vplyv," dodala Ševšíková.

Viac o téme: RekonštrukciaLetiskoDráhaUzatvorenieBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu