Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúca štúdia: Za desiatkami prípadov rakoviny na Slovensku môže byť pitie vody z vodovodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Pijete vodu z vodovodu? Zbystrite pozornosť. Najnovšia štúdia, ktorá vyšla v odbornom časopise Environmental Health Perspectives a trvala 10 rokov, zisťovala bezpečnosť pitnej vody v celej Európskej únii a ako ovplyvňuje prípady rakoviny močového mechúra v Európe. Ide o znepokojujúce výsledky.

Tím európskych vedcov so sídlom v barcelonskom inštitútu globálneho zdravia skúmal bezpečnosť pitnej vody v celej Európskej únii, konkrétne úrovne škodlivých látok THM v nej. A tiež to, ako ovplyvňujú prípady rakoviny močového mechúra. Ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala, či naozaj THM v pitnej vode môže mať vplyv na výskyt rakoviny močového mechúra. Autori sledovali najmä úrovne THM v kohútikovej vode, distribučnej sieti a vo vodárňach.

Študijná oblasť pritom zahŕňala 28 krajín EÚ (okrem Bulharska a Rumunska - nedostatok dát a nespolupráca miestnych orgánov), pričom celková vzorka bola 404 672 106 obyvateľov vo veku nad 20 rokov. Medzi krajinami sa teda nachádzala aj Slovenská republika či Česko. Celkovo vedci tvrdia, že získali informácie o pitnej vode, ku ktorej má prístup 75 percent populácie EÚ.

Šokujúca štúdia: Za desiatkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak sa absolútne čísla prevedú na percentá, tak podľa štúdie môže mať priamy vzťah zhruba päť percent všetkých prípadov rakoviny močového mechúra v Európe s pitím pitnej vody. Ako uvádza jeden z autorov štúdie Manolis Kogevinas, počas posledných 20 rokov sa mnohé európske krajiny snažili nájsť spôsob, ako znížiť úrovne THM. "Avšak aktuálnej úrovne v určitých krajinách môžu stále veľkou mierou prispievať k výskytu rakoviny močového mechúra, ktorému možno predchádzať optimalizáciou ošetrovanie vody, dezinfekciou a ďalšími opatreniami," dodáva.

Trihalometány (THM)

THM je skratka pre skupinu látok nazývaných Trihalometány, ktoré tvorí súčet chloroformu, brómdichlórmetánu, dibrómchlórmetánu a brómformu. Patrí medzi chemikálie, ktoré spadajú do skupiny vedľajších produktov dezinfekcie vody. Tých je niekoľko, ale THM sú najviac zastúpené, preto sa používajú ako indikátory aj pre ostatné vedľajšie produkty. Zvyčajne sa úrovne týchto látok sčítajú a vyjde číslo merané v mikrogramoch na liter vody.

Šokujúca štúdia: Za desiatkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Konzumácia THM je potenciálne veľmi nebezpečná. Nie pri krátkodobom vystavení, ale dlhodobom, teda desiatky rokov. Skoršie štúdie na zvieratách našli vzťah medzi THM a rakovinou močového mechúra, ale aj konečníka, hrubého čreva, pečene, obličiek a funkcií reprodukčného systému. 

Čo ďalej zistila štúdia?

Priemerná hodnota THM pre celú Európsku úniu bola 11,7 μg / L, čo je výrazne menej ako povolený limit 100 μg / L. Priemerná hodnota THM zistená na Slovensku bola 10,0 μg / L. Voda u nás sa dostala do limitov EÚ, avšak podľa vedcov množstvo látky aj tak mohlo zapríčiniť až 37 prípadov rakoviny močového mechúra ročne na Slovensku. Čo sa týka Českej republiky, tam bola priemerná hodnota THM 12,5 μg / L, čo u našich susedov predstavuje až 138 prípadov ročne tohto zákerného ochorenia.

Šokujúca štúdia: Za desiatkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Vysoké hodnoty vedci zistili v deviatich krajinách. Ide o Cyprus, Estónsko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, no najvyššie má Španielsko (vychádza až 1 482 možných prípadov ročne) a Veľká Británia (1 356 možných prípadov ročne). Naopak, Dánsko a Holandsko majú podľa výsledkov štúdie priemerné hodnoty THM iba 0,02 μg / L, Nemecko o niečo vyššie a to 0,5 μg / L. Dánsku preto vedci nedokázali nájsť vzťah medzi ani jedným prípadom karcinómu močového mechúra a konzumáciou pitnej vody. Dáta zozbierané za viac ako desať rokov celkovo ukázali, že až 6561 Európanov ročne ochorie touto chorobou práve kvôli pitnej vode.

Šokujúca štúdia: Za desiatkami
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Iro Evlampidou, Laia Font-Ribera, David Rojas-Rueda a kol. (https://ehp.niehs.nih.gov/))

Slovensko a aj väčšina európskych krajín používa chlór a chlórnan ako hlavnú dezinfekčnú metódu samostatne alebo v kombinácii s inými metódami. Výsledkom štúdie je zistenie, že nízke až neexistujúce úrovne THM v pitnej vode skutočne môžu pozitívne ovplyvniť zdravie ľudí a štáty by sa mali snažiť k tejto situácii smerovať.

Je ale treba pripomenúť, že ak niekoho úrovne THM desia, chlórovanie vody je jeden z najväčších vynálezov modernej civilizácie, ktorý zachránil tisíce ľudských životov. Možné znečistenia vody baktériami a ďalšími škodlivinami stále predstavuje násobne väčšie riziko ako nízky výskyt THM.

Viac o téme: ŠtúdiaPitná vodaRakovina mechúra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu